Η κακοκαιρία «Φοίβος» έχει βάλει στόχο πολλές περιοχές της Ελλάδας και τα φαινόμενα έχουν γίνει ιδιαιτέρως έντονα τις τελευταίες ώρες, δημιουργώντας προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα, η κακοκαιρία «Φοίβος» συνεχίζεται με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα νοτιοανατολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χιόνια ενδέχεται να πέσουν και στη Θεσσαλονίκη.

Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, και έως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Πιθανότητα χιονόπτωσης υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση το Σάββατο και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Πλημμύρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεχιζόμενη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.

Τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Νέστου στην Ξάνθη, αλλά και την υπερχείλιση χειμάρρων στην περιοχή της Δράμας, ενώ στην Καβάλα ο δήμαρχος Παγγαίου ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που έχει κατεβάσει ο ποταμός Νέστος, πλημμύρισαν οικισμοί του κάμπου χωρίς ωστόσο να παρουσιαστούν μεγάλα προβλήματα.

Στον Δήμο Νευροκοπίου Δράμας οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς φούσκωσε ο χείμαρρος, ενώ πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα σε διάφορους οικισμούς. Σε πλήρη επιφυλακή είναι οι αρχές, τόσο στον Δήμο Δοξάτου, όσο και μέσα στην πόλη της Δράμας καθώς από την υπερχείλιση των χειμάρρων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς.

Προβλήματα και στην Καβάλα

Σοβαρά προβλήματα σε όλο τον Νομό Καβάλας δημιούργησε η κακοκαιρία «Φοίβος», με κύριο χαρακτηριστικό της, τη δυνατή και παρατεταμένη βροχή.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας η κατάσταση στον Δήμο Νέστου, περιγράφονταν ως οριακή ενώ η βροχή συνεχίζονταν.

Πολύωρη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στον πρώην Δήμο Φιλίππων

Πολύωρη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στον πρώην Δήμο Φιλίππων, η οποία προκλήθηκε από πτώση δέντρου σε αγροτική περιοχή κοντά στη Λυδία.

Λόγων των άσχημων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή, η επιδιόρθωση της βλάβης καθυστέρησε.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Ανέστη Τσουρουκίδη, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αντιμετώπισε το περιστατικό όπως έπρεπε.

Αρκετά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην πόλη της Καβάλας, από τις πτώσεις δέντρων στις δυτικές συνοικίες, αλλά και στον Άγιο Λουκά.

Στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου σημειώθηκε χαλαζόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι διέκοψαν τα δρομολόγια από και προς τη Θάσο.

Στο Δήμο Παγγαίου Καβάλας ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των μεγάλων και εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στην τοπική κοινότητα Χρυσοκάστρου, ενώ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στην παραλία Οφρυνίου, όπου πλημμύρισαν κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι.

Άλλαξε χρώμα η θάλασσα στην Αργολίδα

Προβλήματα προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας και στην Αργολίδα.

Η θάλασσα του Αργολικού απέκτησε ένα καφεκόκκινο χρώμα από τη λάσπη και τα φερτά υλικά που πέφτουν στον Αργολικό κόλπο μέσω του ποταμού Πάνιτσα συνέπεια των εντόνων βροχών που έπληξαν την περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Η θάλασσα σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της έχει μετατραπεί σε βούρκο, καθώς η λάσπη που πέφτει μαζί με τα ορμητικά νερά έχει καλύψει μεγάλο μέρος του πυθμένα.

Σε μια απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί η περιοχή του Τημενίου ανάμεσα στη Νέα Κίο και τους Μύλους στην Αργολίδα. Πρόκειται για μια τεράστια πανέμορφη περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος και προστατευόμενη για την άγρια πανίδα και χλωρίδα που φιλοξενεί.

Οι πρόσφατες συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια τεράστια λίμνη, ενώ έχουν πλημμυρίσει και αγροτικοί δρόμοι μέσα στους μικρούς οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή.

Ενώ, η διέλευση των οχημάτων στην παραλιακή οδό από τη Νέα Κίο μέχρι τους Μύλους στην Αργολίδα, διεξαγόταν με δυσκολία, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Χιονόπτωση και διακοπές ρεύματος στην Κοζάνη

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και την Κοζάνη με ισχυρούς ανέμους και χιονόπτωση.

Γι’ αρκετή ώρα, το κέντρο και πολλές περιοχές της Κοζάνης βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς σημειώθηκε διακοπή ρεύματος.

Μάλιστα, λόγω της κακοκαιρίας, εκριζώθηκε δέντρο που βρισκόταν στον αύλειο χώρο του ΕΒΕ της πόλης, από την πτώση έσπασαν τα κάγκελα της περίφραξης του Επιμελητηρίου.

Μεγάλα προβλήματα και στη Μεσσηνία

Πλημμύρες και προβλήματα στους δρόμους προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στην 7η επαρχιακή οδό και στην Εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης στον Ταΰγετο.

Σε πολλούς άλλους δρόμους η κυκλοφορία διεξαγόταν με δυσκολία, ενώ πλημμύρισε ο ποταμός Πάμισος.

Ανακοίνωση από τον Δήμο Καλαμάτας:

«Προβλήματα παρατηρήθηκαν στην περιφέρεια του δήμου από την έντονη βροχόπτωση. Σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών καταγράφηκαν ζημιές σε όλη την έκταση του δήμου, στην αγροτική οδοποιία και κατά περιοχές έχει γίνει σήμανση με κόκκινες κορδέλες, ώστε να μη χρησιμοποιούν οι πολίτες δρόμους που παρουσιάζουν επικινδυνότητα. Επίσης, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις των προηγουμένων ημερών, εκτιμάται ότι υφίστανται σημαντικές ζημιές σε υπαίθριες καλλιέργειες πατάτας και κηπευτικών.

Στην Αιθαία, ο Δήμος Καλαμάτας παρενέβη με μηχάνημα και απομάκρυνε χώματα, που είχαν κλείσει δρόμο μπροστά από σπίτι όπου διαμένει μία έγκυος γυναίκα. Ακόμη, συνεργείο της ΔΕΥΑΚ πραγματοποίησε απόφραξη σε χαντάκι πλησίον της Διασποράς, για την αποτροπή κινδύνου πλημμύρας. Τα νερά ανέβηκαν στο φράγμα Παμίσου, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση καλαμιών και ειδοποιήθηκε γι’ αυτό ο ΓΟΕΒ.

Στη Θουρία κατέρρευσε τμήμα του μανδρότοιχου του κοιμητηρίου, ενώ στον Αγιο Φλώρο ξεχείλισε ο Πάμισος και κατακλύσθηκαν από τα νερά του χωράφια και ποιμνιοστάσια. Ζητήθηκαν ζωοτροφές και έγινε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

Στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης και στο τμήμα της από την Αρτεμισία προς το Τουριστικό διαπιστώθηκε καθίζηση και ειδοποιήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα, που έχει αρμοδιότητα. Το ίδιο συνέβη στον επαρχιακό δρόμο Θουρίας – Πολιανής, όπου γίνονται εδώ και μέρες καταπτώσεις από τα πρανή και πρέπει να απομακρύνονται τα χώματα και οι πέτρες από το οδόστρωμα».

Πηγή: xanthinews.gr, eleftheriaonline.gr, kozanimedia.gr, kozan.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης