Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στον εντοπισμό ενός ιδιαιτέρως σημαντικού ενεπίγραφου μαρμάρινου λίθου των ελληνιστικών χρόνων στην περιοχή Βαθύ της Ευβοίας προχώρησαν την Πέμπτη 26 Ιουλίου τα στελέχη του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με τον γνωστό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό αυτού του σημαντικού ευρήματος ξεκίνησε έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών οι οποίες έκαναν λόγο για διακίνηση αρχαίου κινητού μνημείου. Τελικά οι πληροφορίες αποδείχθηκαν αληθινές καθώς το μνημείο εντοπίστηκε στην αρχή αδιέξοδου δρόμου, επιμελώς κρυμμένο, ανάμεσα σε λίθους και εντός σάκου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων.

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε στον προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο (διαστάσεων 50 Χ 22 εκ.) που φέρει αρχαία ελληνική επιγραφή και διακόσμηση φύλλων ακάνθου, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, χώρου αρχαίου ιερού ή αρχαίας αγοράς, που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περαιτέρω, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα του οποίου η απόδοση του κειμένου μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Η ανωτέρω αρχαιότητα πρόκειται να παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό εύρημα»

Ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως υπήρχε η πληροφορία ότι κοντά στα ναυπηγία στην Χαλκίδα είναι κρυμμένη κάποια αρχαιότητα.

»Ενημέρωσα το Τμήμα Δίωξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το οποίο συνεργάζονται χρόνια και προσπαθήσαμε να επιτηρήσουμε τον χώρο, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Τελικά οι πληροφορίες ήταν σωστές. Πρόκειται για εύρημα πολύ μεγάλης αξίας γιατί, όπως λένε αρχαιολόγοι, μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τους ελληνιστικούς χρόνους».

 Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Τσούκαλης στο zougla.gr για την υπόθεση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης