Ο «Γολγοθάς» ενός ασφαλισμένου στο ΙΚΑ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 12:19
Δήμητρα Μπιλάλη
Ο «Γολγοθάς» ενός ασφαλισμένου στο ΙΚΑ

Την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνει εδώ και περίπου ένα χρόνο, η ίδια και η οικογένειά της, καταγγέλλει στη zougla.gr η Αθηνά Δημητρακοπούλου.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η μητέρα της, Μαρούλα, πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια και βρίσκεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Η οικογένεια Δημητρακοπούλου κατοικεί στον Πειραιά. Μέχρι και τον προηγούμενο Αύγουστο, η 54χρονη ασθενής επισκεπτόταν το Μεταμοσχευτικό Τμήμα Ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

Αυτό, μέχρι την στιγμή που τους ανακοίνωσαν ότι το Τμήμα αυτό θα έπρεπε να κλείσει γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Αυτό τουλάχιστον ήταν το επιχείρημα που έλαβαν από το Νοσοκομείο. Εντούτοις, η πραγματική αιτία, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ήταν η αναγκαιότητα περικοπών, καθώς κάποιοι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για περισσότερα από δύο χρόνια…

Έτσι, λοιπόν, γύρω στον Αύγουστο του 2010, ξεκινά ο «Γολγοθάς» της οικογένειας. Το μόνο τμήμα, όπου η ασθενής θα μπορούσε να κάνει τους επιβεβλημένους προμεταμοσχευτικούς ελέγχους, που θα διαβεβαιώνουν ότι η υγεία της είναι καλή και άρα σε θέση να λάβει μόσχευμα, βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Κάθε ένα με ενάμιση μήνα, λοιπόν, η οικογένεια Δημητρακοπούλου, που συντηρείται με το μισθό των 700 ευρώ του πατέρα, καθώς η μητέρα αδυνατεί λόγω υγείας να εργαστεί. Το ίδιο ισχύει και για την κόρη, Αθηνά, η οποία είναι δοσμένη ψυχή τε και σώματι στον αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας της γυναίκας που την έφερε στη ζωή.

Όμως, οι άνθρωποι αυτοί, πέρα από την ταλαιπωρία που υφίστανται, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άδικο σύστημα, που φαίνεται να γυρνάει την πλάτη στα προβλήματα.

Η κ. Μαρούλα είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η κόρη της, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 2737/1999 ορίζει ότι οι λήπτες και οι υποψήφιοι λήπτες μοσχεύματος θα πρέπει να αποζημιώνονται για τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, στην περίπτωση που υποχρεούνται να μεταβούν σε άλλη πόλη από αυτή που διαμένουν, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και με την οικογένεια Δημητρακοπούλου, η καταγγέλλουσα τονίζει ότι το ΙΚΑ τους αναγνωρίζει μόνο τα 4/5 των εξόδων μετακίνησης, ενώ βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση όλα τα υπόλοιπα έξοδα να τα πληρώνουν μόνοι τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η οικογένεια έχει περάσει από επιτροπές του ΙΚΑ, καταθέτοντας αποδείξεις εξόδων που έγιναν στο πλαίσιο των ταξιδιών τους στην συμπρωτεύουσα, οι οποίες απέρριψαν το αίτημα κάλυψης αυτών των δαπανών. Το επόμενο ραντεβού με την επιτροπή είναι για τις 6 Ιουλίου...

Σα να μην έφτανε, λοιπόν, το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί εξαιρούνται των παροχών, τις οποίες απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες που βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση, περιμένουν εδώ και 1,5 μήνα για να πάρουν αυτά τα… 4/5 των χρημάτων που δαπάνησαν για να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Τους είπαν ότι θα τα παραλάβουν μέσω τράπεζας. Και ακόμα περιμένουν…

Εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου

Η καταγγέλλουσα και κόρη της ασθενούς στέκεται και σε ένα άλλο, πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο βίωσε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Η κ. Μαρούλα παρουσίασε ένα πρόβλημα υγείας, απόρροια της ηπατικής ανεπάρκειας, το οποίο απαιτούσε άμεση χειρουργική επέμβαση, καθώς έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υγεία της. Εμφάνισε κιρσούς στον οισοφάγο της. Έτσι, στις 12 Απριλίου του 2011 προγραμματίστηκε το πρώτο χειρουργείο, για την πραγματοποίηση του οποίου ήταν απαραίτητη η χρήση ειδικών δακτυλίων για την απολίνωση των κιρσών του οισοφάγου.

Το πρώτο χειρουργείο έγινε κανονικά, καθώς τα ιατρικά αυτά υλικά τα διέθετε το ίδιο το Νοσοκομείο. Το πρόβλημα ξεκινά τρεις βδομάδες μετά, όταν η κατάσταση υγείας της ασθενούς καθιστούσε επιβεβλημένο και δεύτερο χειρουργείο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, σύμφωνα με την κ. Δημητρακοπούλου, κοινοποιήθηκε στην οικογένεια ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν μόνοι τους με την εταιρεία για την αγορά των υλικών, καθώς η εταιρεία που προμηθεύει το Νοσοκομείο με τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά υλικά, η Boston Scientific Ελλάς Α.Ε., δεν τους το παρείχε.

Δόθηκε, λοιπόν, στην κ. Αθηνά Δημητρακοπούλου το τηλέφωνο ενός εκ των εκπροσώπων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με τον οποίο θα έπρεπε να επικοινωνήσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τα συγκεκριμένα υλικά.

Η συνεργάτιδα, λοιπόν, της εταιρείας της κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει η οικογένεια να αγοράσει αυτό το σετ των δακτυλίων, καταβάλλοντας το ποσό των 500 ευρώ. Επεσήμανε δε, ότι αυτή η συνδιαλλαγή θα έπρεπε να γίνει εκτός Νοσοκομείου…

Στο άκουσμα και μόνο, η καταγγέλλουσα τονίζει ότι έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Πεντακόσια ευρώ για μια οικογένεια που συντηρείται από ένα μισθό της τάξης των 700 ευρώ, είναι ένα ποσό δυσβάσταχτο. Πόσο μάλλον όταν το ΙΚΑ δεν μπορούσε να της δώσει απάντηση για το αν αυτό το ποσό θα της το καλύψει και πότε. Η ίδια εταιρεία επέμενε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το ΙΚΑ θα της κάλυπτε το 70% του ποσού αυτού.

Όμως η κ. Δημητρακοπούλου δεν υπέκυψε σε αυτή την εκβιαστική, όπως χαρακτήρισε, συμπεριφορά της φαρμακευτικής εταιρείας. Και αποφάσισε να διεκδικήσει το δίκιο της, απευθυνόμενη αρχικά στον υφυπουργό Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη. Μάταια. Τη λύση έδωσε ο διοικητής του Ιπποκράτειου, Γιώργος Χριστιανόπουλος. Όπως αναφέρει η κόρη της ασθενούς, πέντε λεπτά συνομιλίας με το διοικητή του Νοσοκομείου, ήταν αρκετά για να δοθεί λύση στο πρόβλημά της. Έτσι, η μητέρα της μπόρεσε να κάνει το δεύτερο χειρουργείο χωρίς να αναγκαστεί να πληρώσει για τους δακτυλίους.

Η zougla.gr επικοινώνησε με το διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με την καταγγελία της κ. Δημητρακοπούλου. Ο κ. Σπυρόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση.

Ως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε και με την εταιρεία Boston και ζητήσαμε μια επίσημη απάντηση για τα όσα καταγγέλλονται. Για την ώρα, περιμένουμε…

Η κ. Μαρούλα Δημητρακοπούλου είναι ένας άνθρωπος που δίνει μάχη καθημερινά για τη ζωή της. Και μαζί με αυτήν, περισσότεροι από 70 ασθενείς, από όλα τα μέρη της Ελλάδας,  αναγκάζονται κάθε μήνα να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για προμεταμοσχευτικούς ελέγχους, ελπίζοντας κάθε φορά τα αποτελέσματα να είναι αρκετά καλά ώστε να είναι σε θέση να δεχτούν το μόσχευμα, όταν έρθει η άγια εκείνη ώρα.

Οι άνθρωποι αυτοί αναμφίβολα ταλαιπωρούνται. Δίνουν μια μάχη. Και παλεύουν για να είναι αξιοπρεπείς. Όταν ένα ολόκληρο σύστημα φαίνεται να είναι εναντίον τους…

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 15:05