Την παραπομπή 12 εκ των 32 κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εισηγείται, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης.

Ο εισαγγελέας κρίνει ότι για την υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» δεν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες -μεταξύ άλλων- εις βάρος του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, των δικηγόρων Δημήτρη και Διονύση Πελέκη, της πρώην διευθύντριας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη και του Α. Πάπιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά:

Για παραπομπή προτείνονται οι:

Εφραίμ, Αρσένιος, Ιωάννης Διονυσόπουλος, Σταύρος Σπυρόπουλος, Στέφανος Δέτσης, Ιωάννης Χατζηνέκουρας, Ευστράτιος Συνοίκης, Παρασκευάς Βαρελάς, Ιωάννης Κωνσταντίνος Χαλκιάς (μέλη ΝΣΚ), Πέτρος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Γκράτσιος, Γιώργος Μητρόπουλος (ΚΕΔ), ο οποίος προτείνεται για απαλλαγή για κάποιες επιμέρους πράξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτείνει να απαλλαγούν οι:

Σωτηρία Ζαφείρη, Ιωάννης Ραφείαδης, Χριστόδουλος Μπότσιος, Γρηγόρης Κρόμπας, Σταύρος Ζερβουδάκης, Γίωργος Στίκας, Γρηγόρης Κάτσος, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Άννα Μιχαηλίδη, Πάυλος Κανελλάκης, Μαρία Βλαχογιάννη, Νίκος Κιάκας, Ιγνάτιος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, Γιάννης Αγγέλου, Σταματούλα Μαντέλη (διευθύντρια στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), Κατερίνα, Διονύσης και Δημήτρης Πελέκη, Αθανάσιος Πάπιστας.

Προτείνει να παραταθούν η κράτηση και οι περιοριστικοί όροι σε όλους τους κατηγορουμένους.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, να παρερμήνευσαν συνειδητά το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της Μονής με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες. Οι ενέργειες των κατηγορουμένων για τη χαριστική παραχώρηση των επίμαχων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου θεωρούνται από τον εισαγγελέα βλαπτικές για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Την τελική απόφαση για το ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο και ποιοι όχι θα λάβει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης