Ο Κωνσταντάτος στον Βοτανικό, τον σκουπιδότοπο της Αθήνας

Ο Κωνσταντάτος στον Βοτανικό, τον σκουπιδότοπο της Αθήνας

Ο Βοτανικός απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη. Έχει θέα τον Ιερό Βράχο και αυτή η θέα θα χρυσοπληρωνόταν, αν αξιοποιείτο η περιοχή επενδυτικά και τουριστικά, προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της . Κι όμως σήμερα αυτή η ιστορική περιοχή είναι μια «μαύρη τρύπα» στον ιστό της Αθήνας, με βιοτεχνίες και αποθήκες, που έχουν κυκλώσει τις κατοικημένες περιοχές, με hot spot, αμαξοστάσια κι εγκατάλειψη και πολλά, πάρα πολλά σκουπίδια και προβλήματα.

Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη, μαζί με τους υποψήφιους συμβούλους του τρίτου διαμερίσματος, του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά»,  Βαρβάρα Ηλιοπούλου και Βασίλη Βασιλάκη, έκαναν μια μικρή αυτοψία στην περιοχή.

Από τις φωτογραφίες βλέπετε πως τα σκουπίδια είναι σωροί, ακόμα και μέσα σε κεντρικούς -υποτίθεται- δρόμους, όπως η Ορφέως. Τα σκουπίδια καλύπτουν μέρος του οδοστρώματος, που θα έπρεπε σε μια άλλη Αθήνα, με μια άλλη δημοτική αρχή να ήταν πεζοδρόμια. Σε δεκάδες σημεία, στον Βοτανικό και τον Ελαιώνα βεβαίως, εύκολα μπορεί να δει κάποιος μικρές χωματερές, που παραμένουν εκεί για χρόνια.

Ακόμα και οι κατοικημένες περιοχές έχουν μετατραπεί σε χώρο εγκατάλειψης παλαιών, άχρηστων αυτοκίνητων, με αποθήκες ερείπια, με σκοτεινές περιοχές, χωρίς αποχετευτικό σύστημα. Μια υποβαθμισμένη περιοχή που οι κάτοικοί της νιώθουν έντονα την εγκατάλειψη του δήμου και της Πολιτείας.

Κανείς δεν τολμά να μιλήσει για πεζοδρόμια. Αλλού υπάρχουν υποτυπώδη, αλλού έχουν εξαφανιστεί. Η προσβασιμότητα είναι ανύπαρκτη και μια μητέρα με το καροτσάκι του μωρού της ή τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα πρέπει, με κίνδυνο της ζωής τους, να κατέβουν στο οδόστρωμα. 

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κωνσταντάτος πιστεύει πως το πρόγραμμα του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» με τον Κώστα Μπακογιάννη, για καθαρή πόλη, για ανάπλαση των πλατειών στις γειτονιές, για μια συνεχή προσπάθεια κατασκευής πεζοδρομίων, για φωτισμό των δρόμων, μαζί με την αξιοποίηση των παλαιών κτηρίων και χώρων που ανήκουν στον δήμο, μπορεί να αλλάξει την όψη των κατοικημένων περιοχών στον Βοτανικό προς το καλύτερο.

Πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες να καθαριστεί η περιοχή, να υπάρξει μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, να αξιοποιηθεί. Πολλές φορές κατατέθηκαν φιλόδοξα προγράμματα, όπως αυτό της διπλής ανάπλασης και κατασκευής εκεί του γηπέδου του Παναθηναϊκού, σχέδια που εγκαταλείφθηκαν και αυτά μαζί με την περιοχή. Σε αυτήν την πορεία της εγκατάλειψης πρέπει να δοθεί ένα τέλος.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019, 12:51