Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους που παραθερίζουν στον ανατολικό Κορινθιακό σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα.

Οι ερωτήσεις που αποστέλλουν οι αναγνώστες του zougla.gr είναι πολλές και ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας απαντά σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση:

Καλημέρα σας κύριε Χουλιάρα. Συμπεραίνω τις τελευταίες ημέρες μία πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα σε ενεργά ρήγματα της δυτικής Αττικής και κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε το σεισμό των 5,9R το 1999.

Μελετάτε το φαινόμενο αυτό και αν ναι θεωρείται πως υπάρχει μία ύποπτη σεισμική έξαρση στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου και της ανατολικής Αττικής; Γιατί κανείς δεν αναφέρει το παραμικρό για τις καταγεγραμμένες από τους σεισμογράφους μικρές σε μέγεθος σεισμικές δονήσεις. Αυτό δεν αφορά φυσικά τους σεισμολόγους αλλά τα ίδια τα κανάλια που δεν ενημερώνουν καθόλου. Θα ήθελα αν γίνεται μία τεκμηριωμένη επίσημη απάντηση από εσάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη μικροσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού. Η τωρινή δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από επιφανειακούς σεισμούς με μικρά μεγέθη και τα επίκεντρα των σεισμών εστιάζονται στις περιοχές νότια από τη Θήβα και δυτικά από τα Βίλλια, Πόρτο Γερμενό, Πλαταιές.

Σας επισημάνω ότι η περιοχή δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Πάρνηθας και τον σεισμό του 1999. Η συγκεκριμένη περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες Νήσους, έχει στο παρελθόν δώσει ισχυρούς σεισμούς όπως και την σεισμική ακολουθία που έγινε το 1981, αλλά υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη σεισμική δραστηριότητα από ισχυρούς σεισμούς πιο βόρεια, στις περιοχές του Καπαρελίου και των Θηβών (Βλέπε Χάρτη).

Παρόμοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες έχουν εμφανισθεί στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια και είχαν διαρκέσει αρκετές εβδομάδες χωρίς ευτυχώς να δημιουργήσουν προβλήματα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παρακολουθείται από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο που συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πληροφορίες για κάθε σεισμό σε πραγματικό χρόνο και την εξέλιξη του φαινομένου, μπορούμε να βλέπουμε στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού στο www.gein.noa.gr.

Με εκτίμηση

Δρ. Γ. Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας Ε.Α.Α

Διαβάστε επίσης:
Σεισμική δραστηριότητα στα Βίλια Αττικής, Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010, 15:42

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης