Ο δράστης του μακελειού της Νέας Ζηλανδίας όχι απλώς είχε περάσει από την Ελλάδα, αλλά είχε μείνει και επί δύο εβδομάδες στη χώρα μας.

Την πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε ο Alpha, ο Μπρέντον Τάραντ, που σκότωσε 49 ανθρώπους, η Αθήνα ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι, τον χειμώνα του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκε στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τον Μάρτιο του 2016 είχε μείνει περίπου 15 ημέρες στη χώρα μας, πιθανότατα για λόγους αναψυχής!

Οι λέξεις «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) στο όπλο του έκαναν τις Αρχές να αναζητήσουν σχέσεις του με την Ελλάδα.

Ο Μπράντον είχε κάνει τουρνέ σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία και άλλες πολλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μακελάρης έκανε αναφορές στο διαδίκτυο για ταξίδι στο Πακιστάν. Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για τις κινήσεις και τις επαφές του Τάραντ στα ταξίδια του.

«Πιστεύουμε ότι ο ύποπτος ταξίδευε σε τρίτες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική» είπε στο TRT η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι και οι τουρκικές αρχές διερευνούν τις κινήσεις του και τις επαφές του στην Τουρκία.

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στο οποίο αναφέρει όλη τη δράση του, ζητώντας να ερευνήσει το ελληνικό τμήμα αν υπήρχε παρουσία του στην Ελλάδα. Οι αρχές πιστεύουν πως ίσως πέρασε και από άλλη ελληνική πόλη, γιατί συνήθιζε ο δράστης να ταξιδεύει με το λεωφορείο. Άλλωστε και το μεγάλο ταξίδι που είχε κάνει στα Βαλκάνια, το είχε κάνει με λεωφορείο.

 

 

Ένας Αφγανός πρόσφυγας έσωσε τους πιστούς στο τέμενος Λίνγουντ κυνηγώντας τον Μπρέντον Τάραντ με ένα… POS

Όταν ο ένοπλος έκανε την εμφάνισή του στο τέμενος, σκοτώνοντας όποιον έβρισκε στο διάβα του, ο Αμπντούλ Αζίλ δεν κρύφτηκε. Άρπαζε το πρώτο πράγμα που βρήκε μπροστά του, ένα τερματικό POS και έτρεξε έξω, φωνάζοντάς στον δράστη: «Έλα εδώ!».

Ο 48χρονος Αζίζ χαρακτηρίστηκε ήρωας στη Νέα Ζηλανδία καθώς φαίνεται ότι απέτρεψε μια μεγαλύτερη σφαγή αφού κυνήγησε τον Μπρέντον Τάραντ, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει και να προσπαθήσει να φύγει με το αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος ο Αζίζ, οι τέσσερις γιοι του οποίου βρίσκονταν μέσα στο τέμενος, μαζί με δεκάδες άλλους πιστούς, λέει ότι το ίδιο πράγμα θα έκανε ο καθένας.

Ο Τάραντ σκότωσε 41 ανθρώπους στο τέμενος Αλ Νουρ, κατόπιν πήγε με το αυτοκίνητό του στο τέμενος Λίνγουντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα και σκότωσε άλλους επτά. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο Λατίφ Αλάμπι, ο ιμάμης του τέμενους Λίνγουντ, τόνισε ότι οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν είχε επέμβει ο Αζίζ. Όπως είπε, ο ίδιος άκουσε μια φωνή έξω από το τέμενος λίγα λεπτά πριν από τις 14.00. Σταμάτησε την προσευχή και κοίταξε από το παράθυρο. Εκεί, είδε έναν άνδρα ντυμένο με μαύρη στολή στρατιωτικού τύπου και κράνος, να κρατάει ένα μεγάλο όπλο. Αρχικά, νόμιζε ότι ήταν αστυνομικός. Μετά, διέκρινε δύο πτώματα και άκουσε τον ένοπλο να φωνάζει αισχρολογίες.

«Κατάλαβα ότι ήταν κάτι άλλο. Ήταν ένας δολοφόνος», είπε. Αμέσως κάλεσε τους περίπου 80 πιστούς να πέσουν στο πάτωμα. Εκείνοι δίστασαν. Ακούστηκε ένας πυροβολισμός, ένα τζάμι έσπασε και ένας άνθρωπος σωριάστηκε. Τότε αντιλήφθηκαν και οι υπόλοιποι τι συνέβαινε.

«Και μετά εμφανίστηκε αυτός ο αδελφός (ο Αζίζ). Τον κυνήγησε και κατάφερε να τον εξουδετερώσει. Διαφορετικά, αν είχε μπει μέσα στο τέμενος, τότε μάλλον θα είχαμε πεθάνει όλοι», πρόσθεσε.

Ο Αζίζ είπε ότι όταν βγήκε έξω τρέχοντας ήλπιζε ότι θα του αποσπούσε την προσοχή. Ο Τάραντ γύρισε πίσω στο αυτοκίνητό του για να πάρει ένα άλλο όπλο και ο Αζίζ εκτόξευσε εναντίον του το POS.

Τη στιγμή εκείνη, άκουσε τα δυο μικρότερα παιδιά του, ηλικίας 11 και 5 ετών, να τον παρακαλούν να γυρίσει στο τέμενος.

Με το νέο όπλο ανά χείρας, ο Τάραντ επέστρεψε και συνέχισε να πυροβολεί. Ο Αζίζ άρχισε να τρέχει ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ώστε να μην του δίνει στόχο. Κάποια στιγμή, είδε ένα όπλο που είχε παρατήσει ο 28χρονος, το σήκωσε και πάτησε τη σκανδάλη. Το όπλο ήταν άδειο.

Ο Τάραντ έτρεξε για δεύτερη φορά στο αυτοκίνητό του, ενδεχομένως για να πάρει και τρίτο όπλο. «Μπήκε μέσα κι εγώ απλώς άρπαξα το (άδειο) όπλο και το πέταξα στο παρμπρίζ σαν να ήταν βέλος και έσπασε το τζάμι. Για αυτό φοβήθηκε» υποστήριξε ο Αζίζ.

Ο δράστης τον έβρισε και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει όλους. Αντί για αυτό όμως, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο και έφυγε, με τον Αζίζ να τον κυνηγάει στον δρόμο. Λίγο αργότερα, δύο αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Ο Αζίζ κατάγεται από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Έφυγε από τη χώρα του σε πολύ μικρή ηλικία και έζησε ως πρόσφυγας επί 25 χρόνια στην Αυστραλία. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία πριν από μια διετία.

«Έχω ζήσει σε πολλές χώρες και αυτή εδώ είναι πανέμορφη και ειρηνική», σημείωσε.

Όπως είπε, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον ένοπλο δεν ένιωσε φόβο ή κάτι άλλο. Ήταν σαν να βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο. Και πιστεύει ότι ο Αλλάχ δεν έκρινε ότι είχε έρθει ακόμη η ώρα του να πεθάνει.

Έστειλε το «μανιφέστο» του  στην πρωθυπουργό λίγο πριν από την επίθεση

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Aρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι αρχές έστειλαν αμέσως το «μανιφέστο» στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, που αντέγραψε πρακτικές του ISIS, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης