Ο ενοριακός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας δεσπόζει επιβλητικά στο μέσο του Μεσαιωνικού χωριού της Ελάτας, εκεί που υπήρχε παλαιότερα ο αμυντικός Πύργος του χωριού.

Είναι ο μοναδικός ενοριακός Ναός σε όλη τη Χίο αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν την Κυριακή των Μυροφόρων, τη 19η Απριλίου 1887 από τον γέροντα Παχώνιο, μοναχό και ιδρυτή της Ιεράς Σκήτης των Αγίων Πατέρων της Χίου που καταγόταν από την Ελάτα. Ο Ιερός Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και κατασκευάστηκε κατά τα πρότυπα της Αγίας Τριάδας Κωνσταντινουπόλεως από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Κουφουδάκη που καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Έχει μήκος 19,70 μ. και πλάτος 14,70 μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Το τέμπλο του είναι κατασκευασμένο με Θυμιανούσικη πέτρα από τον Χιώτη τεχνίτη Γεώργιο Φιλιπιτσίου, ο οποίος κατασκεύασε αργότερα (το 1901) και το βοτσαλωτό που κοσμεί την αυλή της εκκλησίας. Οι εικόνες του τέμπλου και της οροφής έχουν αγιογραφηθεί στην Ιερά Σκήτη Αγίων πατέρων από τους ξακουστούς τότε αγιογράφους μοναχούς. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας «Άνωθεν οι Προφήται» που χρονολογείται μεταξύ 15ου -16ου αιώνα. Είναι αγιογραφημένη στη σχολή της Κρήτης και έχει καταγραφεί από τον Χιώτη ιστορικό Κωνσταντίνο Άμαντο κατά την περιοδεία του στα Μαστιχοχώρια της Χίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης φυλάσσονται άλλα δύο ιστορικά κειμήλια. Ένας Σταυρός αγιασμού του 1887 και ένα δισκοπότηρο του 1912. Τα εγκαίνια του Ιερού ναού έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1902 από τον Μητροπολίτη κ. Κωνσταντίνο Δεληγιάννη. Για την κατασκευή του ναού ο γέροντας Παχώνιος ζήτησε τη συνεισφορά των ξενιτεμένων Ελατούσων της Κων/πούλεως. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η αδελφότητα γυναικών της Ελάτας η οποία πραγματοποιούσε εράνους πουλώντας μαστίχα, λάδι και αμύγδαλα για να συγκεντρώσει χρήματα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης