Ολοκληρώθηκε ο πρώτος υπερμαραθώνιος 100 χλμ. στον Όλυμπο με το όνομα Olympus Mythical Trail 100K (OMT100).

Ο συγκεκριμένος υπερμαραθώνιος λόγω των χαρακτηριστικών του είναι ο δυσκολότερος που πραγματοποιείται στη χώρα μας και σ’ αυτόν έλαβαν μέρος 141 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Λόγω της δυσκολίας και της επικινδυνότητάς του, οι διοργανωτές ζήτησαν τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και σχεδίασε τον τρόπο κάλυψης του υπερμαραθωνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΟΔ είναι ο μόνος φορέας που έχει τη δυνατότητα να καλύψει εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση εγχειρημάτων τέτοιου μεγέθους, αναλαμβάνοντας την υγειονομική και τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις δυσκολίες του αγώνα ήταν το γεγονός ότι η διαδρομή κινούνταν για περισσότερα από 20 χιλιόμετρα άνω 2.000 μέτρων υψόμετρο, ενώ έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα συντελούσαν στην εξάντληση και την αφυδάτωση των αθλητών.

Συνολικά ο αγώνας διήρκεσε 30 ώρες, ενώ ο πρώτος αθλητής τερμάτισε σε 15 ώρες και 40 λεπτά. Από τους 141 αθλητές που ξεκίνησαν τον αγώνα, τερμάτισαν οι 100, ενώ οι υπόλοιποι 41 εγκατέλειψαν σε κάποιο σημείο της διαδρομής.

Από πλευράς ΕΟΔ αναπτύχθηκαν 17 σταθμοί πρώτων βοηθειών κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα, ενώ στον τερματισμό στήθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της οργάνωσης για τη διαχείριση των σωστικών συνεργείων και την καταγραφή των χρόνων των αθλητών. Αντιμετωπιστήκαν 3 σοβαρά περιστατικά, στα οποία οι αθλητές λόγω κόπωσης εμφάνισαν συμπτώματα υπερκαπνίας, υπονατριαιμίας και εξάντλησης και χρειάστηκε να κληθεί ασθενοφόρο στις δύο από αυτές περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά η ΕΟΔ διέθεσε 82 διασώστες από τις βάσεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Ημαθίας και των Γρεβενών, ενώ ήταν σε επιφυλακή μια 6μελής ομάδα, σε περίπτωση ορειβατικού ατυχήματος εκτός του αγώνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης