Ο Γιάννης Μπουτάρης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Σταύρος Καλαφάτης και αποδέχτηκε την πρόταση του γαλάζιου υποψηφίου για μια τηλεοπτική αναμέτρηση εφ’ όλης της ύλης.

«Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, νωρίτερα, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε πως δεν υπάρχει τροπολογία, αλλά ένα ξεκαθάρισμα σε νομοσχέδιο, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις με το κώλυμα που είχε προκύψει προσωρινά με την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Μπουτάρης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο δημαρχείο για την παρουσίαση του απολογισμού της δημοτικής διοίκησης (2011 – 2013), αλλά και υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων της παράταξής του, “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, αναφέρθηκε στην επίμαχη ρύθμιση που του επιτρέπει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

«Θα αναφερθώ στην περίφημη τροπολογία που λένε ότι ευνοεί τον Μπουτάρη. Δεν υπάρχει τροπολογία, είναι ουσιαστικά ένα ξεκαθάρισμα σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο ξεκαθαρίζει μια ομιχλώδη κατάσταση, η οποία κάλυπτε και πολλούς άλλους δημάρχους. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την ΚΕΔΕ» τόνισε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον ευνοεί, αλλά – όπως είπε – δεν τον βοηθάει να ασκήσει τα καθήκοντά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το βήμα της εκδήλωσης ανακοίνωσε επίσης ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με το ερώτημα αν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης συμφωνούν ή όχι με την πώληση της ΕΥΑ-Θ. Επίσης, έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κληθούν να παραστούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης οι οποίοι – όπως είπε ο κ. Μπουτάρης – θα τοποθετηθούν και θα αποφασίσουν για την τύχη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Όπως υπογράμμισε, η ομόφωνη αντίληψη των εκπροσώπων είναι ότι δεν πρέπει να πουληθούν οι μετοχές του ΟΛΘ, αλλά να παραχωρηθούν σε ιδιώτες χρήσεις, όπως η διαχείριση των κοντέϊνερς, κ.α.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε τον απολογισμό της διοίκησης, για την τριετία 2011 – 2013. Επίσης, ανακοινώθηκαν τα ονόματα άλλων 26 δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη «στοχευμένη τουριστική πολιτική προς τις αγορές», που, όπως είπε, συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά με τη Θεσσαλονίκη: την Τουρκία, το Ισραήλ -και τον παγκόσμιο Εβραϊσμό- τη Ρωσία και τις Βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, την τριετία οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, αυξήθηκαν κατά 371%, από το Ισραήλ 358% και από τα Βαλκάνια 266%.

Ανέφερε ακόμη πως η νέα διοίκηση κατάφερε να προσελκύσει διεθνείς οργανώσεις και θεσμούς, καθώς και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια της πόλης, δίνοντας έμφαση στο θεσμό της «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το «δίχτυ» κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε για πολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές προϋποθέσεις επιβίωσης και διαβίωσης. Ο κ.Μπουτάρης στάθηκε στο Υπνωτήριο Αστέγων, στα συσσίτια, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, ενώ έκανε λόγο για δράσεις που υλοποιήθηκαν για το παιδί, για τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες και για θέματα εξαρτήσεων και παραβατικότητας.

Στον απολογισμό τονίζεται ακόμη η δημιουργία δημόσιων χώρων για τους πολίτες, η βελτίωση στον τομέα της καθαριότητας και η ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στα οικονομία είπε, μεταξύ άλλων, ότι ισοσκελίστηκε το έλλειμμα των 51 εκατομμυρίων ευρώ, εξοφλήθηκαν χρέη, ύψους 150 εκ. ευρώ, κατά 90% προς προμηθευτές και για απολλοτριώσεις και κατά 25% προς τράπεζες, ενώ μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη περισσότερο από 20% και το λειτουργικό κόστος του Δήμου 25%.

Τα νέα ονόματα των 4 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων είναι: Τζούτζια Ελένη, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Ρανέλλα Γεωργία, πτυχιούχος νομικής, τραπεζική υπάλληλος, Πετράς Μάριος, γιατρός – ακτινολόγος και Παυλίδου – Χαραλαμπίδου Σοφία, πολιτικός μηχανικός, δημόσια υπάλληλος, ενώ ανακοινώθηκαν και 22 ονόματα υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων για τα 5 κοινοτικά διαμερίσματα.

Πηγή: thestival/ ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης