Ένα απροσδιόριστο μούδιασμα απλώνεται από άκρη σε άκρη της χώρας την 17η Σεπτεμβρίου 2013…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμπλοκή μεταξύ οπαδών, που κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού. Η αλήθεια δεν αργεί να έρθει στην επιφάνεια.

Ο καυγάς που ξέσπασε σε καφετέρια του Κερατσινίου, δεν προκλήθηκε από οπαδική αντιπαλότητα. Η αντιφασιστική και αντιρατσιστική του δράση του Παύλου Φύσσα ήταν αρκετή για να «ξυπνήσει» το μίσος των φασιστών.

Το αίμα του 34χρονου μουσικού βάφει το πεζοδρόμιο, λίγο προτού ξεψυχήσει στην αγκαλιά της αγαπημένης του…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παύλος Φύσσας συνήθιζε να πολεμάει τον φασισμό με όπλο τη μουσική και -κυρίως- τους στίχους του. Ωστόσο, οι εχθροί του γνώριζαν μόνο από μαχαίρι. Σαν αυτό που στόχευσε κατευθείαν στην καρδιά του.

Ο Killah P., όπως ήταν γνωστός, «έφυγε» στα 34 χρόνια του. Ωστόσο, με τον θάνατό του κατάφερε να πετύχει σε μείζονα βαθμό αυτό που προσπαθούσε σε όλη τη σύντομη ζωή του. Κατάφερε το πιο ισχυρό πλήγμα εναντίον όσων συνήθιζε να καταγγέλλει μέσα από τα τραγούδια του. Τράβηξε από τα πρόσωπα των φασιστών τη μάσκα του πατριωτισμού και αποκάλυψε τη φρίκη που κρύβεται στις μισαλλόδοξες ψυχές τους.

Ο Παύλος ζει…

Και θα συνεχίζει να ζει στις καρδιές όλων, ως ένα ανυπότακτο σύμβολο στον επιτακτικό αγώνα εναντίον του φασισμού.

Το χρονικό της δολοφονίας

– Στις 23:57:42 της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση. Πληροφορίες αναφέρουν συγκέντρωση ομάδας 50 ατόμων με ρόπαλα, στη συμβολή των οδών Ιφιγενείας και Παναγή Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι. Η ομάδα κατευθύνεται με απειλητικές διαθέσεις σε καφετέρια με την επωνυμία «Κοράλι».

– Στις 23:59:19, ανατίθεται σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να προσεγγίσει το σημείο. Οι αστυνόμοι μεταβαίνουν στην καφετέρια. Έξω από  το «Κοράλι» βρίσκονται περί τα 30 άτομα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους τρέχουν προς την Παναγή Τσαλδάρη, όπου βρίσκονται 60 περίπου άτομα. 

– Οι αστυνομικοί αντικρίζουν τον Παύλο Φύσσα να κείτεται αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, με τραύματα στο στήθος. Διατηρεί τις αισθήσεις του και υποδεικνύει τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, ως δράστη της επίθεσης.

– Ο Γιώργος Ρουπακιάς συλλαμβάνεται, ενώ το μαχαίρι που καρφώθηκε στην καρδιά του 34χρονου ράπερ εντοπίζεται πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητο του θύτη.

– Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

– Είναι ήδη αργά. Οι γιατροί, απλά, διαπιστώνουν τον θάνατό του…

Οι επόμενες ημέρες

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση των μελών της Χρυσής Αυγής παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Όπως αποκαλύπτεται, ο Ρουπακιάς δεν βρισκόταν αρχικά στο κατάστημα. Έφτασε εκεί, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε, αποφασισμένος για τα πάντα.

Η προανάκριση φέρνει στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο. Νικαίας, ο οποίος στην συνέχεια συνομίλησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.

Με βάση αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά την δολοφονία υπήρξε συχνή επικοινωνία και με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ίδιος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν. Όλοι οι παραπάνω προφυλακίζονται με κατηγορίες είτε σχετικά με τη δολοφονία είτε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, προφυλακισμένοι για την υπόθεση είναι ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.

Μνημείο στο σημείο της δολοφονίας του

Στο πεζοδρόμιο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παύλος Φύσσας, χτυπημένος από το μαχαίρι μέλους της Χρυσής Αυγής, θα δεσπόζει από σήμερα μια επιτύμβια στήλη, που όλοι φιλοδοξούν να αποτελέσει μνημείο-ταφόπλακα του μίσους, του φασισμού και κάθε μορφής ρατσισμού…

«Σε αυτό το σημείο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό ΠΑΥΛΟ KILLAH ΦΥΣΣΑ, ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του, με μόνα όπλα τις ιδέες και τα ιδανικά του… Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά… όρθιος, σε δημόσια θέα…», αναφέρεται στο μνημείο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

Στις 15:00, παρουσία της οικογένειας και φίλων του Παύλου Φύσσα, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 60.

Στις 16:00 θα ακολουθήσει καλλιτεχνική εκδήλωση και στη συνέχεια πορεία προς την Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό, όπου οι συμμετέχοντες θα αφήσουν χιλιάδες μπαλόνια να πετάξουν στον ουρανό.

Στις 18:00 το απόγευμα στον τόπο της δολοφονίας στο Κερατσίνι θα πραγματοποιηθεί παναττικό συλλαλητήριο. Ανάλογα συλλαλητήρια και πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έξω από ελληνικές πρεσβείες.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου

Στις 17:00, επίσης, της Παρασκευής, 19 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα.

Λίγα λόγια για τον Παύλο…

Ο Παύλος Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979.Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Μετά το σχολείο κι ο ίδιος έκανε παρόμοιες εργασίες, ενώ από το 1998 μέχρι το 2003 ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου.

Στα επόμενα χρόνια της ζωής του, αφιερώθηκε στη ραπ μουσική, στη σκηνή της οποίας έγινε γνωστός ως Killah P, καλλιτεχνικό όνομα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο σήμαινε «Killah Past», δηλαδή «Δολοφόνος του Παρελθόντος».

Από τα 18 του χρόνια είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα.

Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή.

Μέσα από τη μουσική του, ο Παύλος Φύσσας μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.

Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει έντονη αντιφασιστική δράση.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Παύλου Φύσσα

Νέα Δημοκρατία

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο η εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τη Χρυσή Αυγή διέπραξε ένα από τα στυγερότερα εγκλήματά της, δολοφονώντας τον Παύλο Φύσσα.

Αποκάλυψε έτσι το πραγματικό πρόσωπό της και η Δικαιοσύνη ανέλαβε την ποινική αντιμετώπισή της.
Οι Έλληνες έχουμε χρέος απέναντι στη Δημοκρατία, την Ιστορία και την Πατρίδα μας να σταθούμε μετωπικά αντίθετοι στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

ΣΥΡΙΖΑ

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, το «αυγό του φιδιού» συνεχίζει να επωάζεται.

Το πιστοποιεί η ανάκαμψη των ναζιστικών «ταγμάτων εφόδου» που επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις τους εναντίον αλλοδαπών μεταναστών, ομοφυλόφιλων, ελλήνων αντιφασιστών, αλλά και η σχέση στελεχών της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού με βουλευτές και στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, σχέση που έγινε ολοφάνερη μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Κασιδιάρη-Μπαλτάκου και την πρόθεση του τελευταίου να συγκροτήσει ακροδεξιό κόμμα που θα στηρίζει την κυβέρνηση. Το αποδεικνύει η ολοφάνερη έλλειψη κυβερνητικής βούλησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιρατσιστική νομοθεσία. Το αποδεικνύει η μη εξάρθρωση των ναζιστικών θυλάκων στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το φαινόμενο της ανόδου των δυνάμεων του φασισμού και της ακροδεξιάς διογκώνεται και αποκτά πλέον απειλητικές διαστάσεις σε μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στη χώρα μας, τροφοδοτούμενο από την τρομακτική κοινωνική κρίση και από τα αδιέξοδα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ιδίως στην Ελλάδα, οι μνημονιακές πολιτικές της εξαθλίωσης, της ταπείνωσης, της εξάλειψης κάθε ίχνους κοινωνικής αλληλεγγύης από τη λειτουργία του κράτους, σε συνδυασμό με τη θεσμική αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων (πχ Μανωλάδα, Φαρμακονήσι) έχουν ενισχύσει σημαντικά τη διείσδυση ή την ανοχή των ναζιστικών και φασιστικών ιδεών σε τμήμα της κοινωνίας.

Η δικαστική δίωξη βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη σειρά εγκλημάτων και δολοφονικών επιθέσεων που η ναζιστική οργάνωση διαπράττει εδώ και δεκαετίες υπήρξε μια θετική εξέλιξη και ταυτόχρονα μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε. Ιδίως όταν στελέχη της κυβέρνησης έχουν ενσωματώσει στη ρητορεία και την πρακτική τους στοιχεία της ιδεολογικής ατζέντας της Χρυσής Αυγής και όταν διαφαίνεται η πρόθεσή της να υιοθετήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ρίχνει την εγκληματική οργάνωση στα «μαλακά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, όλα τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες του κόμματος να συμμετάσχουν στην αντιφασιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Κερατσίνι.

ΠΑΣΟΚ

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής το ναζιστικό δηλητήριο συνεχίζει να διαχέεται στην ελληνική κοινωνία. Η ναζιστική ρητορική και πράξη επηρεάζει τη νεολαία μας και δημιουργεί θύτες -θύματα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Η Χρυσή Αυγή θέλει τα παιδιά μας να γίνουν εγκληματίες και δολοφόνοι. Δεν χαρίζουμε κανένα νέο άνθρωπο στους ναζί!

Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με τη συνολική της έρευνα για τη Χρυσή Αυγή αλλά και την επικειμένη δίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής είναι προτεραιότητα.

Με την ψήφιση του «αντιρατσιστικού» νόμου η ελληνική πολιτεία προσέθεσε ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί για ακόμη μια φορά σε συστράτευση τα κόμματα του συνταγματικού τόξου χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

ΚΚΕ

Ένα χρόνο μετά το τραγικό γεγονός, η ρητορική του μίσους, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί επιβεβαιώνουν την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ώστε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία.

Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να αποδεικνύουν καθημερινά την πολιτική βούλησή τους για την αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος στις δραστηριότητες που οργανώνουν οι φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.

Οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της ΧΑ, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, αναδεικνύουν την ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και την ανοχή του αστικού πολιτικού συστήματος στη δράση της ΧΑ. Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις ότι η ΧΑ είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και ότι η εγκληματική της δράση απορρέει απ’ τη ναζιστική της φύση και ιδεολογία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πίσω από τη δημαγωγία της Χρυσής Αυγής κρύβεται η πρακτική της που υπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, διασυνδέεται με τμήματα του κρατικού μηχανισμού, διαπλέκεται με εγκληματικά κυκλώματα. Γι’ αυτό στήνουν δουλεμπορικά γραφεία προκειμένου να «ενοικιάσουν», με μεροκάματα τρόμου, εργαζόμενους στη μεγαλοεργοδοσία, γι’ αυτό και επιτίθενται σε μετανάστες, συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές, γι’ αυτό και στη Βουλή στηρίζουν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους συμφέροντα εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

Ο ναζισμός είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου. Αξιοποιείται από αυτό για να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, άνεργους, εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα και από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, προκειμένου να προωθούνται τα σχέδια και οι επεμβάσεις τους, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Άλλωστε και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι τα μονοπώλια ήταν αυτά που εξέθρεψαν, ενίσχυσαν και στήριξαν την άνοδο του ναζισμού.

Είναι αναγκαία η ενίσχυση της πάλης του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής σε κάθε τόπο δουλειάς και λαϊκή γειτονιά, καθώς και της ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, που γεννούν και θρέφουν τα ναζιστικά μορφώματα.

Αποτελεί καθήκον κάθε τίμιου ανθρώπου, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, να συμβάλουν για να ορθωθεί τείχος στο δηλητήριο του φασισμού- ναζισμού. Να αναδείξουν στη νεολαία την ιστορική αλήθεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, τις θυσίες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός για την ήττα του φασισμού- ναζισμού, την Αντιφασιστική Νίκη, να αντιπαλέψουν σθεναρά την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό.

Αυτός είναι ο δρόμος για να ηττηθεί οριστικά και τελεσίδικα ο φασισμός και τα κάθε είδους πολιτικά μορφώματά του.

ΔΗΜΑΡ

Η μαύρη επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Ένα χρόνο μετά το τραγικό γεγονός, η ρητορική του μίσους, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί επιβεβαιώνουν την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ώστε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία.

Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να αποδεικνύουν καθημερινά την πολιτική βούλησή τους για την αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης