Ο «πρόδρομος» του σιδηρόδρομου, ο Αρχαίος Δίολκος, καταρρέει

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 13:34
Ο «πρόδρομος» του σιδηρόδρομου, ο Αρχαίος Δίολκος, καταρρέει
Στην Κόρινθο υπάρχει ο Αρχαίος Δίολκος. Πάνω σε αυτό το λιθόκτιστο μονοπάτι οι αρχαίοι Κορίνθιοι περνούσαν τα πλοία από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό και αντίστροφα, σέρνοντάς τα πάνω σε κυλινδρικούς κορμούς δένδρων. Ένας «πρόδρομος» του σιδηρόδρομου κατά κάποιο τρόπο, του οποίου η πορεία ακολουθούσε τη χάραξη της σύγχρονης διώρυγας.

Το μνημείο αυτό γκρεμίζεται σταδιακά εδώ και 50 χρόνια τώρα. Από το 1960, που έγινε η ανασκαφή του δυτικού άκρου, οι «αρμόδιες» αρχές δεν πήραν κανένα μέτρο για να προστατευθεί, με αποτέλεσμα δεκάδες μέτρα της οδού να καταποντίζονται σταδιακά μέσα στη διώρυγα.

Δείτε εδώ πώς έχει καταντήσει:Ήταν γύρω στο 600 π.Χ., όταν ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου, κατασκεύασε τον Δίολκο. Ο πλακόστρωτος δρόμος επέτρεπε στα πλοία να μεταφέρονται ανάμεσα στον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό, και στους Κορίνθιους να αποκτούν χρήμα και ισχύ από τη διίσθμιση. Το αρχικό του τμήμα στην Ποσειδωνία ήταν ένας πανέμορφος χερσαίος διάδρομος, όταν ήρθε και πάλι στο φως με τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Νίκου Βερδελή, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Σήμερα, ούτε μισό αιώνα αργότερα, έχει μετατραπεί σε ένα ενάλιο ερείπιο που φυλλορροεί.

Η σύγχρονη ιστορία του Δίολκου αφήνει άναυδο ακόμη αυτόν που διαθέτει μεγάλα περιθώρια φαντασίας. Το μνημείο δεν προστατεύτηκε ποτέ από τη βίαιη καταπόνηση, που υφίσταται μετά από τη διέλευση κάθε πλοίου ή ταχύπλοου από τη διώρυγα. Σήμερα, η διάβρωση έχει περάσει σαν λαίλαπα πάνω από ένα μεγάλο τμήμα του. Οι κυματισμοί και τα απόνερα των πλοίων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν βάναυσα το ήδη βυθισμένο και να διαβρώνουν το «υγιές» ακόμα τμήμα του.

Σαν αντίδοτο στην εγκατάλειψη, εδώ και χρόνια γίνεται μια διεθνής έκκληση για τη διάσωση και αναστήλωση του Δίολκου, η οποία έχει ήδη βρει υποστηρικτές από 52 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Αν θέλετε να δηλώσετε ηλεκτρονικά και εσείς την συμμετοχή σας για την διάσωση του μνημείου πατήστε εδώ.

Ο κ. Γερουλάνος τι λέει για όλα αυτά;

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 14:48