Οι συνεχιζόμενες εξεγέρσεις που εξαπλώνονται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή συνδέονται άμεσα με την αυξανόμενη εμπλοκή των κοινωνικών media ή γενικότερα των ψηφιακών δικτύων, στην καθημερινή ζωή. Οι πολλαπλές χρήσεις των τεχνολογιών- κινητά τηλέφωνα, Facebook, Twitter και Internet- από τοπικούς συμμετέχοντες και παγκόσμιους υποστηρικτές και παρατηρητές, όπως και τα αντίμετρα με την απαγόρευση πρόσβασης και το κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας από τις κυβερνήσεις που ανατράπηκαν ή που επιζούν ακόμη, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ρόλος του Διαδικτύου σε αυτές τις εξεγέρσεις παρουσιάστηκε στην ημερίδα με τίτλο «Δικτυωμένες Εξεγέρσεις», στο Μουσείο Μπενάκη. Οι ομιλητές, στην πλειοψηφία τους bloggers που συμμετείχαν οι ίδιοι στις εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, αναφέρθηκαν στο «κενό» που άφησε η ελλιπής κάλυψη των γεγονότων από τα παραδοσιακά Μέσα και εξήγησαν στο κοινό τους τρόπους με τους οποίους το διαδίκτυο και τα κοινωνικά Μέσα αποτέλεσαν εργαλείο οργάνωσης, συντονισμού και, εν τέλει, εξάπλωσης των εξεγέρσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τυνήσια Lina Ben Mhenni, που βραβεύθηκε ως «blogger της χρονιάς» από την Deutsche Welle, δεχόταν καθημερινά εκατοντάδες σχόλια για τις φωτογραφίες που δημοσίευε και καταδείκνυαν, κατά κύριο λόγο, τις ωμότητες της αστυνομίας.


Ο Tarek Amr από την Αίγυπτο εντοπίζει τη συνεισφορά του διαδικτύου στην ανάδειξη των νέων ρόλων των ακτιβιστών κάθε μορφής, στις συζητήσεις όπου αναμοχλεύονται τα θέματα ιδεολογίας και, το σημαντικότερο, στην κατάργηση των αποστάσεων που συντελείται, αφού ειδικά στις περιπτώσεις αυτών των εξεγέρσεων, οι Τυνήσιοι με τους Αιγύπτιους αντάλλαζαν εμπειρίες, ακόμη και για «τεχνικά» θέματα, όπως το πώς να αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές τα δακρυγόνα!

«Το διαδίκτυο αποτελεί το εργαλείο για μια νέα κοινωνική αλλαγή. Η επανάσταση θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, το διαδίκτυο βοήθησε όμως στη μεγάλη της διάδοση σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας», επεσήμανε στην ομιλία του, τονίζοντας ότι το 40% των Αιγυπτίων είναι αναλφάβητοι, όπερ σημαίνει ότι στις εξεγέρσεις αρκεί να διαδοθούν οι ιδέες σε ένα κομμάτι του πληθυσμού και στη συνέχεια να επεκταθούν και στους υπόλοιπους. Όσο για τις ημέρες που η κυβέρνηση «κατέβασε» το διαδίκτυο, τότε «ένιωθα σαν να είμαι τυφλός και να μην ξέρω τι συμβαίνει γύρω μου», σχολιάζει, αναφέροντας όμως ότι αυτή η ενέργεια συσπείρωσε περισσότερο τον κόσμο και έβγαλε στο δρόμο ακόμη και εκείνους που συμμετείχαν έως τότε στην επανάσταση μόνο με το… twitter τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τυνήσιος M.Malek Khadhraoui εξήγησε ότι από το 1995 που έχει πρόσβαση η χώρα του, η κυβέρνηση πάντα προσπαθούσε να ελέγξει τόσο το περιεχόμενο όσο και τους χρήστες του διαδικτύου: τελικά όμως ακριβώς αυτό το Μέσο αποδείχτηκε «μπούμερανγκ» για αυτήν.

Ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Άκης Γαβριηλίδης, κλείνοντας την ημερίδα, αναφέρθηκε σε γλωσσικά ζητήματα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων και, δανειζόμενος τη ρήση του Καρλ Μαρξ, επεσήμανε ότι «η επανάσταση δεν πρέπει να δανείζεται τη γλώσσα της από το παρελθόν, αλλά να εξοικειωθεί με τη νέα γλώσσα μέχρι να μάθει να την χρησιμοποιεί φυσικά, σαν να είναι κτήμα της».

«Οι επαναστάσεις», επεσήμανε, «σηματοδοτούν μια νέα επεξεργασία σε όρους και δεν είναι τυχαίο ότι στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στη Γαλλία χρησιμοποιήθηκαν συνθήματα που πρωτοείδαμε στην Τυνησία». Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, «ίσως να δημιουργείται μια νέου τύπου κοινότητα, η οποία δεν μπορούμε να προδικάσουμε τη μορφή έχει και πώς θα καταλήξει. Η γλώσσα της, δεν θα είναι άλλη, από αυτή των Νέων Μέσων»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης