Συντονιστείτε στο zougla radio

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη φράση «Στις μεγάλες δοκιμασίες βγαίνουν νικητές όσοι δεν φοβούνται την αλήθεια» ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τέλεσε τα εγκαίνια της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στη λέξη αλήθεια και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φέτος είναι μια χρονιά διαφορετική, είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο. Στις μεγάλες δοκιμασίες βγαίνουν νικητές όσοι δεν φοβούνται την αλήθεια. Η χώρα θα βγει από την κρίση με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «η πρώτη αλήθεια που οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Αυτή η προσδοκία της δραχμής παρέλυε την οικονομία μας. Το εκτός Ελλάδος λόμπι της δραχμής φάνηκε να κερδίζει τη μάχη, η Ελλάδα θα πέθαινε και θα πάθαινε πεθαίνοντας όσα καμία χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει σε καιρό ειρήνης. Αυτό έπρεπε να το αποτρέψουμε και το κάναμε. Και για να αποτρέψουμε την καταστροφή έπρεπε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και η περικοπή του ελλείμματος είναι βήματα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και αναγνώρισε ότι πολλές από τις περικοπές είναι επώδυνες. Επανέλαβε ότι είναι τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται και ότι οι περικοπές είναι προσωρινές.

«Μόλις ανακοπεί η πτωτική πορεία θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες, των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και των ενστόλων» συμπλήρωσε.

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού

Ο κ. Σαμαράς κατά την είσοδό του στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ (10.20) είχε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με μέλη της ομοσπονδίας παραπληγικών που τον περίμεναν. Του έδωσαν ένα φάκελο με τα αιτήματά τους, ζητώντας να μην καταργηθούν τα επιδόματά τους. «Θέλουμε να ζήσουμε, έχουμε δικαίωμα στη ζωή» του είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με δάκρυα στα μάτια, και ο πρωθυπουργός του απάντησε «θα κάνω ότι μπορώ».

 
 Παραπληγικοί υποδέχτηκαν τον Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ (φωτο: seleo.gr)

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την άφιξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καθώς και την αναχώρησή του από τον χώρο της έκθεσης:

Η πρωθυπουργική επίσκεψη 

Η 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη άνοιξε σήμερα τις πύλες της με τους διοργανωτές να στοχεύουν σε μια πετυχημένη έκθεση και να επιθυμούν, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, το φετινό σύνθημα «Η Ελλάδα Μπροστά» να γίνει πράξη. Βραχεία και πρωτόγνωρα υποβαθμισμένη είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνει για περίπου μιάμιση ώρα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα. 

Ο Αντώνης Σαμαράς περιηγήθηκε της εκθέσεως και συνομίλησε με τους θεσμικούς παράγοντες ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα του. Δεν θα υπάρξει ούτε πολιτική ομιλία, ούτε και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με τους δημοσιογράφους.

Η πολιτική συγκυρία, το απεχθές πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και ο τρικομματικός χαρακτήρας της κυβέρνησης φαίνεται πως επέβαλαν την ριζική μετάλλαξη του πρωτοκόλλου και την πλήρη πολιτική υποβάθμιση της πρωθυπουργικής παρουσίας στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετέχει στη διοργάνωση της λαϊκής κινητοποίησης για τα μέτρα, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 10.20 το πρωί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ. 

Ο κ. Σαμαράς κάνει επίσκεψη-αστραπή στη φετινή ΔΕΘ, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, ούτε και η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Τα συλλαλητήρια

Για το απόγευμα του Σαββάτου προγραμματίζουν συλλαλητήρια συνδικαλιστικοί φορείς και πολιτικά κόμματα.

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί για τις 18.00 στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και οι ένστολοι, οι οποίοι στις 12.00 συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο.


 
Στο ίδιο σημείο προγραμματίζει συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των φιλάθλων του Ηρακλή (αυτόνομη θύρα 10) στα γραφεία της ομάδας.

Μέλη πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων και αντιεξουσιαστές προγραμματίζουν συγκέντρωση στην Καμάρα.

Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη

Με αυξημένες περιπολίες δικυκλιστών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και εντατικούς ελέγχους στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ., εν όψει των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ και των προγραμματισμένων διαδηλώσεων.

Στους δρόμους θα βρίσκονται 3.500 αστυνομικοί -κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι- από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κι άλλες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν θα είναι σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των συνδικάτων, σωματείων και φορέων, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς επίσης και μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Σε εφαρμογή τίθενται κλιμακωτά και τα μέτρα της Τροχαίας εν όψει της έναρξης και λειτουργίας της ΔΕΘ.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών και ειδικότερα σήμερα Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου από  τις 14.00 σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

• Λ.Στρατού, από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
• Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία
• Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος
• Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου
• Λεωφ. Νίκης, καθ’ όλο το μήκος της
• Κουντουριώτη, καθ’ όλο το μήκος της
• Κων/νου Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου
• Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου
• Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλατεία Λευκού Πύργου
• Κασσάνδρου, καθ’ όλο το μήκος της
• Προξένων, καθ’ όλο το μήκος της
• Φιλήμονος Δραγούμη, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Κασσάνδρου
• Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της
• Αγ.Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Φιλήμονος Δραγούμη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δηλαδή από τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων, από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού καθώς και από τη Λ. Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των κάθε είδους εκδηλώσεων και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, θα υπάρχει έντονη παρουσία ρυθμιστών τροχονόμων της Τροχαίας, οι οποίοι θα μεριμνήσουν για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας κατά περίπτωση και με τους οποίους θα πρέπει να συνεργάζονται οι οδηγοί των οχημάτων.

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Την Κυριακή, στις 10.00 το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιρειών, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»).

Για τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ ΑΕ.

Στις 13.00 το μεσημέρι της Τρίτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος το απόγευμα της επομένης αναμένεται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ και τους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων. Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19.30, ο κ. Καμμένος θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης»).

Στις 19.30 το απόγευμα του Σαββάτου (15 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων (συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης»), ενώ στις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε δεν υπήρχαν πληροφορίες για την παρουσία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην 77η ΔΕΘ.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης – Πέτρος Σιδερέας

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης