Ο σεισμός γέννησε παραλίες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, 13:20


Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Κεφαλονιά μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέγραψε την ανάδυση νέων παραλιών στο νησί του Ιονίου. Την ομάδα αποτελούσαν ο αναπληρωτής καθηγητής Π. Παπαδημητρίου, ο επίκουρος καθηγητής Ι. Κασσάρας, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Β. Μητροπούλου και Α. Λαγοπάτη, και ο προπτυχιακός φοιτητής Ν. Γαλανός.

Το έργο της πενταμελούς ερευνητικής ομάδας ήταν η αξιολόγηση των τοπικών γεωλογικών συνθηκών σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Παλικής, στα δυτικά του νησιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας εντοπίστηκε η εμφανής ανύψωση της περιοχής, που είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της παραλίας.

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η χερσόνησος να ανυψωθεί κατά μερικά εκατοστά (10 έως 20 εκ.).

Στο νότιο άκρο της Παλίκης, πηγή φωτό: Το Βήμα

Φωτό: Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στις δύο παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνεται η ανύψωση της περιοχής Λιβάδι λόγω των πρόσφατων ισχυρών σεισμών στην Κεφαλονιά:

Πηγή φωτό: Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Σεισμολογίας

Φωτό του αναπληρωτή καθηγητή Π. Παπαδημητρίου

Η απέραντη αμμώδης παραλία που δημιουργήθηκε είναι άκρως εντυπωσιακή και με το κατάλληλο σχέδιο θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουριστών.

Πρόκειται για ακόμα ένα από τα θαύματα της φύσης.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αναπληρωτή καθηγητή Π. Παπαδημητρίου και τον επίκουρο καθηγητή Ι. Κασσάρα, οι οποίοι ανέφεραν πως πρόκειται για εντυπωσιακή ανακάλυψη και επιβεβαίωσαν ότι η ανάδυση της μεγάλης παραλίας οφείλεται στις σεισμικές δονήσεις.Επίσης επικοινωνήσαμε με τον δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο, έπειτα από έναν σεισμό 6,1 Ρίχτερ, το οποίο εξαρτάται από τον μηχανισμό γένεσης του σεισμού.

Χρονική μεταβολή από 16 μηχανισμούς γένεσης της σεισμικής ακολουθίας της Κεφαλονιάς το 2014, ύστερα από ανάλυση του δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, κύριου ερευνητή σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Πατήστε play για να παρακολουθήσετε την κίνηση των 16 μηχανισμών γένεσης της σεισμικής ακολουθίας


Eπιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα - Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, 14:13