ΠΚ

Πριν από χρόνια κατέρρευσε η οροφή του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου στη Λέσβο, ενός εκ των σημαντικότερων οικοδομημάτων του Ανατολικού Αιγαίου και κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ντόπιοι παράγοντες πρωτοστάτησαν στη διάσωσή του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου το επισκέφθηκαν και στήριξαν οικονομικά την αναπαλαίωση και τη λειτουργία του Αναγνωστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, από τότε που προκλήθηκε η κατάρρευση της οροφής του κτηρίου κανένας θεσμός, ουδείς εκ του Υπουργείου Πολιτισμού, καμία Μενδώνη δεν ενδιαφέρθηκαν. Παρότι 250 παιδιά φοιτούν εκεί μαθαίνοντας σαντούρι. Ναι, σαντούρι.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου επισκέφθηκε το νησί ο Ραχμί Κοτς, ο γνωστός Τούρκος επιχειρηματίας. Πήγε και στην Αγιάσο. Κάποιος τον πληροφόρησε για το πρόβλημα με την σκεπή του Αναγνωστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήτησε να δει το κτήριο. Μόλις αντίκρισε την οροφή ενημέρωσε τους παριστάμενους κατοίκους και παράγοντες πως αναλαμβάνει τις επισκευές.

Κάποιοι όψιμοι «πατριώτες» αντέδρασαν λέγοντας πως δεν είναι σωστό να δεχθούν τούρκικα λεφτά. Έτσι συμπεριφέρονται οι εκ των υστέρων πατριδολάγνοι. Μέχρι τότε ούτε που τους είχε περάσει από το «εθνικό μυαλό τους» η σκέψη πως πρέπει κάτι να γίνει για τη διάσωση του ιστορικού κτηρίου. Η γνωστή υπερανοησία των απανταχού εθνικιστών.

Η οικογένεια Κοτς βρίσκεται πίσω από μια σειρά αναπαλαιώσεις χριστιανικών κτηρίων και εκκλησιών στη Μικρασιατική Ακτή. Στα Μοσχονήσια και στο Αϊβαλί (Κυδωνιές) έως την Αττάλεια. Σημαντικό έργο και προσφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης