Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι η σημερινή για τους εργαζομένους σε επισιτισμό – τουρισμό – ξενοδοχεία, με συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, στην Αττική και σε άλλες περιοχές, που διοργανώνονται έπειτα από το σχετικό κάλεσμα 36 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων.

Στην Αθήνα, στις 15.00, θα γίνει συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας, ενώ την ίδια ώρα έχει οριστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 12.00 από το «Athens Ledra», όπου οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς θα αποκλείσουν συμβολικά τη λεωφόρο Συγγρού, στήνοντας «οδόφραγμα» στην αντιλαϊκή πολιτική. Στη συνέχεια θα κάνουν πορεία μέχρι το υπουργείο, όπου θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα (12.00 – 16.00), προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Τα σωματεία προτάσσουν διεκδικήσεις που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις και στην προστασία των ανέργων και των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων του κλάδου. Συγκεκριμένα, διεκδικούν: να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Συνεχίζοντας χθες τις εξορμήσεις για την προετοιμασία της κινητοποίησης, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Ledra» έκαναν περιοδεία στο κέτερινγκ «Newrest». Οι εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου στη «Newrest» στάθηκαν στον αγώνα για την ανανέωση της επιχειρησιακής σύμβασης, με βασικό αίτημα να ενταχθούν σε αυτήν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι σε «δουλεμπορικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις και στα νησιά

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, σήμερα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων προγραμματίζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις. Στις 11.00 οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα και στη συνέχεια παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις έξω από ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Στην Κρήτη, συγκέντρωση στην Περιφέρεια, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, διοργανώνει σήμερα, στις 11.00,  η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Στο Ρέθυμνο η Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει σε εξόρμηση στον τοπικό ΟΑΕΔ.

Στη Σάμο το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά γραφεία και τα επισιτιστικά επαγγέλματα οργανώνει σήμερα, στις 11.30, εξόρμηση-παρέμβαση στον ΟΑΕΔ στο Βαθύ, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Εξόρμηση στον ΟΑΕΔ στη Χαλκίδα θα γίνει από το κλαδικό σωματείο στην Εύβοια.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης