Εδώ και επτά χρόνια το γυναικείο κίνημα Femen έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του παγκοσμίως, με σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας, των αυστηρών θρησκευτικών δογμάτων και υπέρ της ελευθερίας και της ισότητας των γυναικών αντί ενός «ανδροκρατούμενου» κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις της η Ίνα Σεβτσένκο, επικεφαλής του κινήματος, κάλεσε Ελληνίδες και Έλληνες να αναλάβουν δράσηΗ πρόσφατη εισβολή νεαρής ακτιβίστριας των Femen στον χώρο όπου μιλούσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, οι διαδηλώσεις κατά της καταπίεσης του γυναικείου πληθυσμού από τον νόμο του Ισλάμ, οι διαμαρτυρίες για το Εuro 2012 και πολλά ανάλογα περιστατικά αποτυπώνουν την πρόθεση των μελών του κινήματος να παρεμβαίνουν μέσω του λεγόμενου σεξτρεμισμού ενάντια στα κακώς κείμενα της κοινωνίας.

Οι Femen στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, η περίπτωση της χώρας μας έχει κινήσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της γυναικείας οργάνωσης, η οποία εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις της η Ίνα Σεβτσένκο, επικεφαλής του κινήματος, κάλεσε Ελληνίδες και Έλληνες να αναλάβουν δράση. Η Σεβτσένκο θα μεταβεί τον Ιούνιο στην Ελλάδα με στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη της στη χώρα μας. Παράλληλα θα είναι ομιλήτρια στην εκδήλωση TedX που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα.

«Είμαι ενθουσιασμένη με την προοπτική ότι η ομάδα FEMEN Greece θα ιδρυθεί κανονικά μέσα στο καλοκαίρι. Καλώ όλες τις Ελληνίδες να σταθούν στα πόδια τους, να υψώσουν το ανάστημά τους με υπερηφάνεια, να νιώσουν τη δύναμή τους και να φέρουν την αλλαγή» ανέφερε η 24χρονη σε συνέντευξή της στο «Έθνος».

Για την Ίνα η χώρα μας αποτελεί κατάλληλο πεδίο για τον σεξτρεμισμό, το είδος ακτιβισμού που εφαρμόζουν, καθώς πιστεύει πως ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι μαζί εκδίκηση για την οικονομική και πολιτική κρίση που υφίσταται η χώρα μας.

Λίγα λόγια για τις Femen

Οι Femen είναι ένα κίνημα γυναικών ακτιβιστριών που ιδρύθηκε στην Ουκρανία το 2008. Σήμερα είναι παγκόσμιο κίνημα, με περισσότερες από 300 γυμνόστηθες γυναίκες ταγμένες στη γυμνή επανάσταση. Τα μέλη του κινήματος υποστηρίζουν ότι είναι γενναίες, αυστηρές ακτιβίστριες.

Τα υποψήφια μέλη περνούν από εκπαίδευση και «στρατολόγηση» πριν βγουν στους δρόμους. «Επειδή είμαστε γυμνές, το πρόσωπό μας πρέπει να είναι πάντα αυστηρό, να μη χαμογελάμε και να φωνάζουμε για τα δικαιώματά μας» αναφέρουν μεταξύ άλλων μέλη των Femen.

Κατά τους επικριτές τους, οι ενέργειες των Femen υποβαθμίζουν την πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 αυστραλιανό ντοκιμαντέρ υποστήριξε ότι πίσω από το κίνημα βρίσκεται ένας άνδρας που ονομάζεται Βίκτορ Σβιάσκι. Ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ «Ukraine Is Not a Brothel» της Κίτι Γκριν παραδέχεται πως είναι ο ιθύνων νους πίσω από το κίνημα, υποστηρίζει πάντως ότι χωρίς τη συνδρομή του οι Femen δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συλλογικά τον αγώνα τους. Στο ίδιο φιλμ η Σεβτσένκο εξηγεί ότι στην Ουκρανία οι δομές της κοινωνίας είναι τόσο πατριαρχικές, που ήταν αδύνατο να ξεκινήσει ο ακτιβισμός των Femen χωρίς τη βοήθεια του Σβιάσκι.

Διαβάστε επίσης:

Oι γυμνόστηθες Femen έξω από το δικαστήριο που δικάζεται ο Στρος Καν

Ο Ολάντ και η… γυμνόστηθη «φεμινίστρια»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης