Δύο δένδρα ελιάς φύτεψαν την Τρίτη κατά τη θεμελίωση του μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας και ο πρόεδρος του Ισραήλ έπιασαν το φτυάρι και έριξαν συμβολικά χώμα στις ελιές που φυτεύτηκαν. 

Ο Ρούβεν Ρίβλιν με τον Αλέξη Τσίπρα

Τα βλέμματα όμως όλων δεν έκλεψε μόνο η συμβολική κίνηση των Αλέξη Τσίπρα και Ρούβεν Ρίβλιν αλλά και η εντυπωσιακή εμφάνιση της κ. Νοτοπούλου που φορούσε ένα κομψό μπλε φόρεμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Νοτοπούλου

Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε «Για συμβολικούς λόγους, σήμερα θα φυτέψουμε τα πρώτα δέντρα, ελιές, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση αλλά παράλληλα και όλους όσους συνεισέφεραν στη δημιουργία του μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή που έχει μεγάλο συμβολισμό, καθώς βρίσκεται στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στο εν λόγω σημείο εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι’ αυτό και η πόλη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης επεσήμανε ο πρόεδρος του Ισραήλ πως ότι, ήταν γεμάτη ζωή και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. «Πριν από 75 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά εβραίων προς το Άουσβιτς. Σε διάρκεια 5 μηνών μεταφέρθηκαν Εβραίοι από την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων προς το Άουσβιτς. Συνολικά το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκε στα στρατόπεδα θανάτου» δήλωσε συγκινημένος για να προσθέσει ότι θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας.

Φωτογραφίες από: Intimenews, Sooc, Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης