Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εγκαινιάζεται σήμερα η 78η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία, για ακόμη μία χρονιά θα διεξαχθεί υπό την έντονη αστυνομική παρουσία για τον φόβο επεισοδίων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καρδιά της πολιτικής επικαιρότητας θα χτυπά το διήμερο στη Θεσσαλονίκη με τα συνδικάτα να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και την επερχόμενη οικονομική λαίλαπα.

Το zougla.gr, από τις 9:00 το πρωί, σας μεταδίδει όλες τις εξελίξεις με ζωντανές συνδέσεις έως και την Κυριακή.

Παρακολουθήσετε ζωντανά τις ομιλίες, τις κινητοποιήσεις από την 78η ΔΕΘ, με εκπομπές, ανταποκρίσεις, σχόλια και αποκλειστικά ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Βελλίδειο

Στις 10.15 έφθασε ο πρωθυπουργός στην αίθουσα Corona του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, όπου θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια και θα εκφωνήσει την ομιλία του.

Ο κ. Σαμαράς πρόκειται να περιοδεύσει στα περίπτερα της έκθεσης, ενώ έχει προγραμματιστεί να σταθεί στο περίπτερο της Αυστραλίας, όπου θα τον περιμένει αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της χώρας και στις 12.45 θα προεδρεύσει σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς της πόλης στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του και θα τονίσει ότι σταθεροποίησε τη χώρα και απέτρεψε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Θα αναπτύξει δε το όραμά του για τη συνέχεια.

Θα δώσει έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο, τόσο για τη διόρθωση κοινωνικών αδικιών, όσο και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Για δεύτερη χρονιά πάντως, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιλέγει μια ολιγόωρη επίσκεψη-εξπρές, χωρίς να παραστεί στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στις 12:00 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, στα γραφεία του κόμματος. Στον ίδιο χώρο θα συναντηθεί στις 13.30 μ.μ. με τον υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας SOSτε το νερό, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 13, 14, 15 Σεπτεμβρίου. Στις 13/9 θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ και θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων, ενώ την Κυριακή θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφτεί την 78η ΔΕΘ την Κυριακή, προκειμένου να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 11/9 και την Πέμπτη 12/9. Στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης θα συναντηθεί με νέους αγρότες στην αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε κομματικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στις 11 το πρωί της Πέμπτης θα επισκεφθεί την 78η ΔΕΘ και στις 12 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Από τη Δευτέρα και για τέσσερις μέρες θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Το βράδυ του Σαββάτου στις 21:30 θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Φρούριο η Θεσσαλονίκη

Τις πύλες της για το κοινό ανοίγει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται στις 10.00 να πραγματοποιήσει τα εγκαίνιά της. Τα μέτρα προστασίας είναι δρακόντεια και οι δρόμοι γύρω από Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο θυμίζουν φρούριο.

Ο αριθμός των αστυνομικών που επιστρατεύτηκαν από όλη την Ελλάδα θα φτάσει και φέτος τους 4.500. Οι περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα ενισχύοντας την τοπική δύναμη. Οι ειδικές δυνάμεις ενισχύονται και από διμοιρίες που έφτασαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας.

Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ομάδες δικυκλιστών αστυνομικών από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα (ΔΙΑΣ, Δέλτα, Ζήτα), καθώς και αστυνομικοί της Τροχαίας και από άλλες διευθύνσεις.

Εκτός του έμψυχου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. το ελικόπτερο της αστυνομίας θα επιτηρεί από αέρος τις διαδηλώσεις, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, όπως τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί, το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού.

Λαϊκή οργή στους δρόμους – επί ποδός τα συνδικάτα

Τα ραντεβού των διαδηλώσεων έχουν καθοριστεί εδώ και αρκετές ημέρες. Το Σάββατο στις 6 μμ μέλητης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τον κόσμο να προσέλθει στην πλ. Αριστοτέλους. Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συγκέντρωση, όπως κάθε χρόνο, στην Καμάρα.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το παρών στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί το κτήριο της ΕΤ- 3 όπου θα δώσει συνέντευξη στο ενημερωτικό πρόγραμμα που εκπέμπουν οι απολυμένοι.

«Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στη βάση των κοινών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, θα δώσουν νέα δυναμική- αγωνιστική απάντηση με τη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, ώρα 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα συνδικάτα.

Ήδη η κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 18 και 19 Σεπτέμβρη από την ΑΔΕΔΥ, ενώνει τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει στο δημόσιο κόντρα στις απολύσεις και τα κλεισίματα, σχολεία, νοσοκομεία, δήμοι, ΕΡΤ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, ενώ προκαλεί πιέσεις και στη ΓΣΕΕ να ακολουθήσει καθώς τα μνημόνια χτυπούν συνεχώς μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης