Όλοι αθώοι για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, 13:28
Όλοι αθώοι για το σκάνδαλο  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Σχεδόν έξι χρόνια μετά τις «θεαματικές» συλλήψεις και τη «βροχή» των ενταλμάτων για το αποκαλούμενο τότε σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έπεσε η αυλαία της Δικαιοσύνης με την «πανηγυρική» αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση. 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ομόφωνα αποφάσισε την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2008-2010. 

Συμφωνώντας απόλυτα με την πρόταση της εισαγγελέως, έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που έφερε στο εδώλιο του κατηγορούμενου τον πρώην πρόεδρο του Ιδρύματος Άγγελο Φιλιππίδη, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών Εταιρειών του ΤΤ Μάριο Βαρότση και τους συνεργάτες του επιχειρηματία
Ιωάννη Ρόρρη και Αλεξάνδρα Λιακόπουλου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ουδέν μεμπτό διαπιστώθηκε κατά τη χορήγηση των δανείων. Και συγκεκριμένα δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΤ που ενέκριναν τα δάνεια, καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Κοντομηνά και του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ. Κατά την εισαγγελέα, η έκθεση της Deloitte που αφορούσε την αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά ήταν σωστή, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς στηρίχθηκε το ΤΤ σε αυτή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι από τον περασμένο Ιούλιο, «έκλεισε» το σκέλος των κατηγοριών της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετώπιζαν κάποιοι εκ των συνολικά 35 κατηγορούμενων. Όπως απεφάνθη, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη. Κι αυτό γιατί η εκκαθαρίστρια εταιρεία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Από τη στιγμή, λοιπόν, που έφυγε το βασικό αδίκημα της απιστίας, συμπαρέσυρε και τη νομιμοποίηση κι έτσι έπαυσε η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Άρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας, «με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Στεφανάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Πάριου Βαρότση, επισήμανε: «Σήμερα είχαμε την έκδοση της απόφασης του Γ´ τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της απάτης ο Εντολέας μου, Μάριος Βαρότσης, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, έστω μετά σχεδόν 7 έτη, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις τόσες αστοχίες και πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, 13:45