Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ελεύθεροι υπό όρους αφέθηκαν οι δημοσιογράφοι Τάκης Μαυρίκος και Χρήστος Φράγκου για την υπόθεση εκβιασμών μετά τη μαραθώνια απολογία τους, ενώ ο Παναγιώτης Μουσσάς κρίθηκε προφυλακιστέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο εκδότης της Ακρόπολης και ο δημοσιογράφος αφέθηκαν ελεύθεροι με τους όρους: καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο έτερος κατηγορούμενος, για την υπόθεση εκβιασμών επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ, πήρε τον δρόμο της φυλακής. Πρόκειται για το πρόσωπο που δείχνει να έχει τον πιο ενεργό ρόλο στο καταγεγραμμένο υλικό που έχει στα χέρια του ο ανακριτής της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μητέρα του εκδότη, αμέσως μετά την απόφαση, είπε: «Έλαμψε η αλήθεια και το φως, το παιδί μου είναι ελεύθερο. Η Δικαιοσύνη έλαμψε, γιατί τον ξέσκισαν όλοι επειδή είναι φτωχός».

Επιπλέον, ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, σε δήλωσή του, υπογράμμισε: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο τριήμερο. Νομίζω ότι προσπάθησα να ενημερώσω για το μέγεθος της υπόθεσης. Τα στοιχεία σε βάρος του ήταν απειροελάχιστα και αυτό διαπιστώθηκε από την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα».

Διάλογοι φωτιά

Καίνε τους φερόμενους ως εκβιαστές δημοσιογράφους οι διάλογοι που περιλαμβάνει η ογκώδης δικογραφία, για την οποία απολογούνται σήμερα στον 1ο ειδικό ανακριτή, με βαριές κατηγορίες που τους φέρνουν αντιμέτωπους ακόμη και με τα ισόβια, βάσει των διατάξεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παρέχοντας αρχικά μια δήθεν «ομπρέλα προστασίας» στα πρόσωπα που είχαν στοχοποιήσει, επεδίωκαν στη συνέχεια να τα απομυζούν με ευθείες ή έμμεσες απειλές Σύμφωνα με τη δικογραφία, «προγράφοντας» τα θύματα των εκβιασμών τους, εκτελούσαν τα «συμβόλαια» κατασυκοφάντησής τους, μεθοδευμένα μέσα από διάφορα sites -και όχι μόνο-, τα οποία έλεγχαν ή είχαν τους δικούς τους ανθρώπους σ’ αυτά για να εφαρμόζουν το σχέδιό τους.

Η σύλληψή τους έγινε τη στιγμή που οι κατηγορούμενοι είχαν εντείνει τις πιέσεις τους στη συνεργάτιδα του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ (συντρόφου της Ρένας Δούρου), προκειμένου να πλησιάσουν τον Ν. Παππά και να του προσφέρουν… στήριξη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Αυτός, άλλωστε, ήταν ο προσφιλής τους τρόπος. Παρέχοντας αρχικά μια δήθεν «ομπρέλα προστασίας» στα πρόσωπα που είχαν στοχοποιήσει, επεδίωκαν στη συνέχεια να τα απομυζούν με ευθείες ή έμμεσες απειλές.

Χωρίς «κομματική» ταυτότητα, όπως αναφέρεται ρητά στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, ήταν η παρέα των κατηγορουμένων δημοσιογράφων. Παρότι, πάντως, προκαλεί αίσθηση αυτή η διευκρίνιση από την ΕΛ.ΑΣ., αφού δεν συνηθίζεται στις ανακοινώσεις της, η αξιόποινη δράση τους φαίνεται ότι κινείτο αδιακρίτως κομμάτων.

Συνομιλίες-φωτιά

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «συνολικά από την ανάλυση των τηλεφωνικών δεδομένων και τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες του Π. Μουσσά δεν προέκυψε ότι οι κακουργηματικές του πράξεις και ενέργειες ήταν προϊόν εντολών από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Τα στοιχεία της προανάκρισης που συγκεντρώθηκαν έως τώρα αποδεικνύουν ότι ο δημοσιογράφος ενεργούσε αυτόνομα και με γνώμονα μόνο το προσωπικό του οικονομικό συμφέρον».

Ενδεικτικές της δράσης τους ήταν οι συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους και η επικοινωνία που είχαν με άλλους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών -και όχι μόνο- ΜΜΕ τα οποία ήταν ελεγχόμενα από τους ίδιους.

Σήμερα το zougla.gr φέρνει στο φως τις σημαντικότερες από αυτές:

Ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παν. Μαυρίκος ακούγεται, στις ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον Π. Μουσσά, να μιλάει για τον Ν. Παππά, τον οποίον αποκαλούσαν συνθηματικά «αρχιμανδρίτη».

Μαυρίκος: Πες στον αρχιμανδρίτη… Τον διάκο, ρε παιδί μου, από την εκκλησία.
Μουσσάς: Ναι, ναι.
Μαυρίκος: Ότι αύριο υπάρχει μεγάλο κομμάτι στη σελίδα 3 στα Παραπολιτικά. Όπου του λέμε μπράβο που κατάφερε με τον αγιασμό του να ξαναβρομίσει η εκκλησία.

Ο Π. Μουσσάς τηλεφωνούσε συνέχεια στη συνεργάτιδα του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Α.Κ. για να κανονίσει συνάντηση της δημοσιογραφικής παρέας με τον Ν. Παππά. Πολλές φορές η Α.Κ. δεν σήκωνε μάλιστα το τηλέφωνο.

«Ο Π. Μουσσάς μού τόνισε ότι τώρα που ο Παππάς έχει προβλήματα με τη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών η δική του ομάδα μπορεί να τον εξυψώσει και να γράφει μόνο θετικά για αυτό. Ο Μουσσάς επέμεινε να μιλήσει ο ίδιος στον υπουργό για να του εξηγήσει αυτά τα θέματα. Εγώ του εξήγησα ότι θα του κανονίσω ραντεβού με τον Παππά, αλλά έπρεπε να περάσει πρώτα η μπόρα με την επίμαχη νομοθεσία που δημιουργεί πολλές αντιδράσεις».

Σε μία τηλεφωνική συνομιλία της Α.Κ. με τον Π. Μουσσά ακούγεται ο δημοσιογράφος να μιλά για τη δύναμη που έχει στον χώρο των sites για να μπορέσει να εξασφαλίσει το διαφημιστικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ.

Α.Κ.: Έλα, τι γίνεται;
Μουσσάς: Έλα, έχει ξεκινήσει η ιστορία… Σε ένα σάιτ του κώλου, το οποίο είναι
Α.Κ.: Ποιο είναι;
Μουσσάς: Τα Α….Ν… Βάζουνε ας πούμε ότι η τράπεζα θα κάνει bail in και εμπλέκεται και η ΕΥΔΑΠ, τα αεροδρόμια… Ξεκινάνε… Έχω ειδοποιήσει όλους τους δικούς μας..Γιατί εγώ έχω red alert, όπως βλέπεις…

Πρωταγωνιστικό ρόλο, τουλάχιστον στις επαφές και τις «διαπραγματεύσεις», φέρεται να είχε ο Π. Μουσσάς, ο οποίος αναλάμβανε να παίξει εναλλάξ τον ρόλο του «καλού» και του «κακού».

Μουσσάς: Ο άλλος (σ.σ.: εκδότης) κούλαρε και περιμένει εντολή ποιον θα γαμ… Κοίταξε να σου πω το κόλπο. Βγαίνει ο τρελός και χτυπάει όποιον θέλει, από εκεί και πέρα. Μετά βάζουμε τα σάιτ και ακολουθούνε.
Α.Κ.: Εσύ έχεις μάθει τίποτα; Με έχουν στο κάδρο;
Μουσσάς: Να σου πω, το κάδρο είναι… σαν το… μπαινοβγαίνεις εύκολα.

Σε άλλη συνομιλία, στις 12 Φεβρουαρίου, ο Παν. Μουσσάς επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη του site lykavitos. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Μουσσάς: Να σου πω.
Τ: Έλα
Μουσσάς: Θέλω να κάνεις μια πρόταση, θα σου πω, θα πάρεις στην ΕΥΔΑΠ
Τ: Ναι
Μουσσάς: Και θα βάλεις τον Λυκαβηττό με 2.500, εντάξει; Έχω συνεννοηθεί.
Τ: Με ποιον;
Μουσσάς: Με την Α.Κ., εντάξει;
Τ: Α, ωραία, άψογα.
Μουσσάς: Θα είναι 2.500 επί τρεις μήνες, θα στα δώσουν επτάμισι κατευθείαν.
Τ: Να μη βάλω και το άλλο site;
Μουσσάς: Όχι ακόμα, ρε μαλάκα
Τ: Οk, έγινε.
Μουσσάς: Ρε μαλάκα, θα τα πάρεις επτάμισι κας.

Την ίδια ημέρα το βράδυ, ο Παν. Μουσσάς επικοινωνεί και με τον ιδιοκτήτη του site kourdistoportokali

Μουσσάς: Σου εξασφάλισα ένα χιλιαρικάκι ακόμα από την ΕΥΔΑΠ
Μ: Μη, μη μου πεις φίλε ότι έκανες αυτό το ηρωικό, πω πω, μη μου το πεις αυτό ότι το κατάφερες.
Μουσσάς: Ναι, ρε μαλάκα, τη Δευτέρα θα πάρεις τηλέφωνο την Α.Κ., την ξέρεις;
(…)
Μουσσάς: Λοιπόν, θα ζητήσεις εκεί ένα χιλιάρικο επί τρία, τρεις μήνες μαζεμένους θα πάρεις. Ναι;
Μ: Είσαι Θεός, ρε φίλε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει παράλληλα η συνομιλία μεταξύ της Α.Κ. και του Μουσσά, η οποία αφορά στον Μαυρίκο, καθώς ο τελευταίος εμφανίζεται ενοχλημένος επειδή η ΕΥΔΑΠ τον… αγνοεί.

Μουσσάς: Μαλάκα, σου λέω τυχαία για άλλο θέμα. Του λέω: «τι λέει μαλάκα; Τι έχεις αύριο;» Μου λέει «Την ΕΥΔΑΠ». Του λέω: «Τι έχει στην ΕΥΔΑΠ;». Μου λέει: «θα τους γαμ… Με αγνοούν εμένα, αγνοούν εμένα τον Παναγιώτη τον Μαυρίκο». Έχει κάνει και κόμμα το ξέρεις;
Α.Κ: Για πες ναι, ναι.
Μουσσάς: Του λέω «Παναγιώτη, θα σου πω κάτι. Άντε γαμ…». Μου λέει «τι;». Του λέω «έλα να σου πω από κοντά».
Α.Κ.: Μπράβο
Μουσσάς: Του λέω: «την ΕΥΔΑΠ μην τύχει και την ξαναπειράξεις».

Σε άλλη συνομιλία, ο Παν. Μουσσάς συνομιλεί με τον ιδιοκτήτη των ireporter.gr και press.com.gr

Κ: Τι ώρα να πάρω την Α.Κ.;
Μουσσάς: Το πρωί, ρε μαλάκα
Κ: Εντάξει
Μουσσάς: Θα σου στείλω τώρα το τηλέφωνο.
Κ: Ναι
Μουσσάς: Και στείλε το τιμολόγιο εσύ δηλαδή και σε δύο τρεις μέρες θα έχεις τελειώσει φαντάζομαι.
Κ: Εντάξει, θα μιλήσω μαζί της.
Μουσσάς: Εντάξει, άλλο θέλω να σου πω, δύο και δύο έτσι μην κάνουμε κάνα λάθος, γιατί τόσα έχουμε πει, λοιπόν δύο και δύο τέσσερα επί τρία. 
Κ: Δύο επί δύο επί τρία, δώδεκα.
Μουσσάς: Ε ναι, αν βάλεις δύο το ένα, δύο το άλλο επί τρεις μήνες, δώδεκα συν ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τα κόλπα.

Στις 17 Φεβρουαρίου ο Παν. Μουσσάς επικοινωνεί με τον εκδότη Τ. Μαυρίκο και, μεταξύ άλλων, λένε:

Μουσσάς: Προχωράμε και τα άλλα θέματα που είπαμε και να σου πω κάτι, εεε μεταφέρεται, μάλλον μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τελειώσει από την Άττικα, θα σου πω ή Δευτέρα το αργότερο, εεε και κοίταξε και εσύ αύριο να έχεις τελειώσει με το θέμα το άλλο που είναι ανοιχτό και είμαστε εκτεθειμένοι.
Μαυρίκος: Τα site πότε θα κλείσουνε;
Μουσσάς: Ή την Παρασκευή ή τη Δευτέρα.
Μαυρίκος: Και ιντερσάιτ μέσα;
Μουσσάς: Ε, θα κοιτάξω να βρούμε τα περισσότερα, θα δω άσε Τάκη, ξέρω τι κάνω εγώ, λοιπόν, και κοίταξε αύριο να κλείσουμε και τα θέματα που είμαστε ανοιγμένοι.
Μαυρίκος: Ναι, εντάξει.

Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια συνομιλία μεταξύ Μουσσά και Φράγκου για τα site που κατέχει ο τελευταίος αλλά και για επικείμενη δημοσιογραφική επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη.

(…)
Φράγκου: Το ζήτημα είναι το site, αν δεν έχεις site, δεν μπορείς να κάνεις δουλειά. Άλλο η εφημερίδα. Με έχεις για να ζω εφημερίδες;
Μουσσάς: Όχι.
Φράγκου: Ε, μα θέλουν… Η εφημερίδα, μαλάκα, θέλει θέμα. Εγώ φεύγω από site και μάλιστα τώρα που έφτιαξα και το ενεργειακό.
Μουσσάς: Α, το ενεργειακό είναι μεγάλη υπόθεση.
Φράγκου: Energy in
Α.Κ: Ωραίο, ωραίο
Μουσσάς: Καταπληκτικό, νομίζω ότι αυτό πρέπει να επιβραβευθεί μόνο και μόνο για το όνομα.

(…)

Μουσσάς: Χρήστο, μην καθυστερήσεις αύριο, στείλε την πρόταση να τελειώνουμε, μην καθυστερούμε. 
Φράγκου: Μα εννοείται, αγόρι μου
Μουσσάς: Πήγαινε στον Θ. και πες του αυτό που σου είπα για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Α.Κ.: Για τον Αλεξιάδη που μου είπες;
Μουσσάς: Για τον Αλεξιάδη, να το πεις στον Παππά.
Α.Κ.: Τι;
Μουσσάς: Ότι ετοιμάζονται να χτυπήσουν τον Αλεξιάδη

Εν τέλει, όπως γίνεται κατανοητό, η υπόθεση δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα, καθώς η εξέλιξή της θα κριθεί εν πολλοίς από το πόσα στόματα θα ανοίξουν, για να δείξουν και τις πραγματικές διαστάσεις που έλαβαν οι εκβιασμοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης