Όλη η παρουσίαση για τον τάφο της Αμφίπολης στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014, 15:56
Όλη η παρουσίαση για τον τάφο της Αμφίπολης στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα διαλέξεων στην Πανεπιστημιούπολη κατά την εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Θεόδωρου Μαυρογιάννη με θέμα «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ.» που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου.

Η διάλεξη είχε ως στόχο να φωτίσει πτυχές των ανασκαφών, πάντα με το δέοντα σεβασμό στις ανασκαφικές εργασίες που επιτελούνται από την αρχαιολόγο της 28ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της.

Στα ερωτήματα που τέθηκαν σε ποιον ανήκει το υπερμέγεθες επιτάφιο μνημείο, πότε και από ποιον οικοδομήθηκε, ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε, μέσα από την οπτική γωνία της Ιστορίας των Ελληνιστικών Χρόνων, ότι ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

Δείτε τι ανέφερε ο καθηγητής στην εκπομπή του Zougla Tv «Τα μυστικά της Αμφίπολης»

Σημείωσε ότι η διαφορετικότητα ιστορίας και αρχαιολογίας είναι αυτή που καθιστά δύσκολη την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον τύμβο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πρώτη διάλεξη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, εστιάζοντας στη σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις πολιτιστικές δραστηριότητες και τις αρχαιολογικές ανασκαφές.Δείτε την τηλεοπτική συνέντευξη του ιστορικού-ερευνητή Χάρη Τζάλα για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Ενδιαφέρουν:Nέες αποκαλύψεις για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Ο ζωγράφος του τύμβου της Αμφίπολης

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014, 17:57