Ολοκληρώθηκαν οι εξαγωγές καρπουζιού της Τριφυλίας, που φέτος έγιναν προς περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «οι τιμές ξεκίνησαν σε υψηλά επίπεδα. Στη συνέχεια, όμως, υπήρξε μια πτώση τιμών για τα στρογγυλά καρπούζια. Αντιθέτως στις βαρέλες (μεγάλα καρπούζια) οι τιμές παρέμειναν σε καλά επίπεδα. Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν η υψηλή ποιότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καρπόδεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή αγορά τα ουγγρικά καρπούζια. Η δε φετινή παραγωγή καρπουζιών της Τριφυλίας κυμάνθηκε στους 40 – 42 χιλιάδες τόνους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, «οι εξαγωγές έγιναν προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. Υπήρχαν μπορούμε να πούμε τρία γεωγραφικά κέντρα που κατευθύνθηκαν οι εξαγωγές.
Ένα μεγάλο μέρος των καρπουζιών κατευθύνθηκε προς την Πολωνία και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Λευκορωσία). Ένα δεύτερο κύμα εξαγωγών κατευθύνθηκε προς την κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ολλανδία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία). Ένα τρίτο κύμα κατευθύνθηκε προς την Ιταλία και τις γειτονικές χώρες (Αυστρία, Σλοβενία).

Τέλος, αρκετές ποσότητες εξήχθησαν στις βαλκανικές χώρες, όπου φέτος σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών προς Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Fyrom, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Για πρώτη χρονιά εξάγαμε καρπούζια και στην Κύπρο. Στην ουσία με τα καρπούζια της Τριφυλίας εξήχθησαν προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ιβηρικής χερσονήσου. Η κατανομή των εξαγωγών έγινε ισόποση, γεγονός που δείχνει την εδραίωση του προϊόντος σε αρκετές αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές των Βαλκανίων και της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν μια αυξητική τάση. Αν αυτό συνδυαστεί με την προώθηση των υπόλοιπων κηπευτικών υπό κάλυψη που παράγει η περιοχή (αγγούρια και ντομάτες), γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγορές για τα προϊόντα της περιοχής. Η μείωση των τιμών που παρουσιάστηκε φέτος οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάθεση των προϊόντων στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει μειωμένη ζήτηση». Όσον αφορά στην παραγωγή καρπουζιού της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, καλλιεργήθηκαν φέτος περίπου 60.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ουγγρικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων και Λαχανικών (FruitVeB), Ledo Ferenc, η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 220 – 240 χιλιάδων τόνων. Περίπου 60 – 70 χιλιάδες τόνοι θα εξαχθούν, κυρίως προς την Πολωνία, την Τσεχία και τη Γερμανία. Η τιμή παραγωγού για τα ουγγρικά καρπούζια, κατά την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 38 – 40 λεπτά το κιλό.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης