Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο σήμερα στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, όπου ο ποιμενάρχης της πόλης Άνθιμος χειροτόνησε τον μέχρι πρότινος πρωτοσύγκελό του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο.

Τη χαρά και την ευαρέσκειά του για την εκλογή του στενού συνεργάτη του τα τελευταία χρόνια εξέφρασε ο μητροπολίτης Άνθιμος και τον προέτρεψε να αφιερώσει τη ζωή του στο πνευματικό έργο του επισκόπου. «Βάλε τα δυνατά σου και δώσε αγάπη στη Μητρόπολή σου», τον συμβούλευσε. Από την πλευρά του, ο νεοχειροτονηθείς μητροπολίτης Φιλίππων ευχήθηκε «η χάρη του Θεού να μη με εγκαταλείψει στον αγώνα μου για το ποίμνιο που μου εμπιστεύθηκε» και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλους τους μητροπολίτες που συγκροτούν την Ιεραρχία για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χειροτονία του παρέστησαν αρκετοί Ιεράρχες, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, κλήρος και λαός. Χθες, τελέσθηκε η χειροτονία του ετέρου νεοεκλεγέντος μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία μητροπολιτών, πολιτικών και πολιτευτών, εκπροσώπων και τοπικών αρχών της Μεσσηνίας, κληρικών και λαού.

Στις δυσκολίες της εποχής, στην ενότητα της Ιεραρχίας και στην προσφορά της Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην ομιλία του προς τον νέο μητροπολίτη κατά τη χειροτονία του σε επίσκοπο. Υπογράμμισε πως «η Εκκλησία δεν θέλει εξουσία. Το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία. Δεν έχουμε δικαίωμα από τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας να κάνουμε τέτοιες σκέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύριος μας είπε ότι δεν ήρθα για να με διακονούν, αλλά για να υπηρετώ», πρόσθεσε. Επιπλέον, μίλησε για την επίδραση της Δύσης στην Ορθοδοξία και στην παράδοση, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση και αναρωτήθηκε αν μπορούμε να φέρουμε σε κοινή πορεία τα δύο ρεύματα, ώστε να συμβιβαστούν.

Έκανε λόγο για τον διαχωρισμό των εννοιών «πρόσωπο» και «άτομο», με την επισήμανση πως «άτομο σημαίνει ότι στοιβάζω τον έναν πάνω στον άλλο, ενώ πρόσωπο είναι αυτός που έχει ελευθερία», αλλά και για την ενότητα που υπάρχει στην Ιεραρχία, η οποία διακονεί τον λαό.

Επ’ αυτού, συμπλήρωσε ότι «πολλές οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα αλλά, αλίμονο σε τέτοια εποχή, οι μικρότητες και οι υπονομεύσεις να μη μας αφήνουν να απλώσουμε τα φτερά μας, όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε μια εποχή δύσκολη για όλους τους ανθρώπους». Εν συνεχεία, τόνισε την προσφορά της Εκκλησίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και κάλεσε τον νέο μητροπολίτη να διακονεί με αγάπη προς κάθε άνθρωπο.

Από την πλευρά του, ο νέος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος στον χειροτονητήριο λόγο του ευχαρίστησε τους αρχιερείς, τον κλήρο και τον λαό της Μεσσηνίας, αλλά και τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την ειλικρινή αγάπη τους.

«Πορεύεσαι σήμερα με τη χάρη του Θεού να ποιμάνεις μια Ιερά Μητρόπολη με μεγάλη προσφορά στη ζωή της Εκκλησίας του Έθνους», του υπογράμμισε, τέλος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Φωτογραφία: Romfaia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης