Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των πρυτάνεων - «Επίθεση» στο Υπ. Παιδείας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012, 19:04
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των πρυτάνεων - «Επίθεση» στο Υπ. Παιδείας
Μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους πρυτάνεις που βάλλονται απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης, που έγινε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, στο Λαύριο.

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης, που περιλαμβάνονται στον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια, ο κ. Αλμπάνης τόνισε: «Ως πρυτάνεις δεν έχουμε καμία εμπλοκή στα θέματα των εκλογών που την αρμοδιότητά τους έχουν αναλάβει οι οργανωτικές επιτροπές».

Για το θέμα της χρηματοδότησης, που από το Υπουργείο Παιδείας συνδέεται με την υλοποίηση του νέου νόμου, ο πρύτανης σημείωσε ότι δεν έχουν ευθύνη τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές, για να τιμωρηθούν με τη διακοπή της, ενώ τόνισε ότι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που εργάζεται σήμερα σ΄ αυτή τη δίνη είναι τα πανεπιστήμια, τα οποία «την ίδια στιγμή απαξιώνονται από το Υπουργείο Παιδείας». Ο κ. Αλμπάνης κατέληξε ζητώντας από το υπουργείο «να κοιτάξει τις αδυναμίες του νόμου και να αφήσει τους πρυτάνεις να κάνουν τη δουλειά τους».

Σε σχέση με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ο κ. Αλμπάνης είπε ότι με την προσφυγή των ιδρυμάτων στο ΣτΕ, η οποία εκδικάζεται στις αρχές Μαρτίου, έχει τηρηθεί η νομιμότητα. «Από εκεί και πέρα, κάθε πρύτανης είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι επιπλέον επιθυμεί» σημείωσε.

Παντός νομίμου δικαιώματός του επιφυλάχθηκε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, καθώς -όπως είπε- κάποιοι αξιοποίησαν το δημόσιο βήμα για τη συκοφάντησή του, εννοώντας τους καθηγητές του Παρατηρητηρίου για τον Διάλογο και την Έρευνα στα Πανεπιστήμια, καθηγητές οι οποίοι επέκριναν τον κ. Μυλόπουλο για την αναβολή των εκλογών στο Αριστοτέλειο.

«Είμαστε σε μια χώρα που καταρρέει και, αντί να συνεργάζεται η Πολιτεία με τα Πανεπιστήμια, επιτίθεται εναντίον τους με αήθη τρόπο» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Επίθεση στο Υπ. Παιδείας

Για «εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής του τόπου» κάνει λόγο η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε αργά σήμερα στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου.

Σύμφωνα με αυτήν: «Στη δραματική για τη χώρα μας περίοδο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, τα μέλη Δ.Ε.Π., οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, παρά την εφεδρεία, τις απολύσεις, τις περικοπές των εξευτελιστικών μισθών, την εκβιαστική πολιτική διακοπής της χρηματοδότησης, καταφέρνουν με τον αγώνα τους και την αυτοθυσία τους και κρατούν όρθια τα Πανεπιστήμια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεων των πανεπιστημίων τους, αλλά στρέφεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία».

Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν, πάντως, ότι οι οργανωτικές επιτροπές έχουν την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών στα ιδρύματα και προσθέτουν: «Μολονότι οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές».

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας και μέρους των Μ.Μ.Ε. στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες, κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν η αυθαίρετη και παράνομη παύση των Πρυτανικών Αρχών της Α.Σ.Κ.Τ., καθώς και η κατασυκοφάντηση άλλων πανεπιστημίων. Ας γίνει σαφές ότι η φροντίδα για το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και το Πανεπιστημιακό Άσυλο αποτελούν στοιχεία της ακαδημαϊκής παράδοσης».

Ακόμη κάνουν λόγο για ευθύνες αρμοδίων που αρνούνται να τις αναλάβουν. «Οι υπεύθυνοι της κρίσης επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι Πρυτανικές Αρχές». Μια πρακτική που, όπως σημειώνουν, «αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας».

Οι πρυτάνεις, τέλος, τονίζουν ότι «τα πανεπιστήμια με την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους», υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί υπόθεση όλων».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012, 20:42