Την αρχική του μορφή, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ανακτά το αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα, μια κλασική αστική κατοικία του 19ου αιώνα, από τις ελάχιστες που σώζονται ακόμη στα Γιάννινα.

Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα και η φθορά του χρόνου ήταν εμφανής. Με την εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα αποκαθίσταται πλήρως και στο εξής θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα έργα της αποκατάστασης διατέθηκε το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου, χρήματα που προέρχονται από το κληροδότημα της Ισμήνης Τζαβέλλα. Η ευεργέτιδα κληροδότησε στον Δήμο το αρχοντικό της οικογένειάς της με την επιθυμία να λειτουργήσει ως μουσείο. Για αρκετά χρόνια φιλοξενήθηκαν στους χώρους του τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Από την ώρα που τα ΓΑΚ μετακόμισαν στο Σουφαρί Σαράι, η οικία παρέμεινε κλειστή και είχε υποστεί μεγάλες φθορές.



Η μελέτη για την αποκατάσταση του αρχοντικού εκπονήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου, το οποίο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, καθώς σώζεται σχεδόν το σύνολο του εξοπλισμού, των επίπλων και των αντικειμένων της κατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αρχοντικό περιήλθε στον Δήμο τη δεκαετία του 1980. Σήμερα από τις τεχνικές μας υπηρεσίες έγινε μια εντυπωσιακή και δύσκολη δουλειά προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές του χρόνου και να διασωθεί μια από τις ελάχιστες αστικές κατοικίες, εντυπωσιακά δείγματα του 19ου αιώνα» τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Αρχοντικό.

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι οι ισόγειοι χώροι του κτιρίου διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, κάτι που σήμερα το έχει απόλυτη ανάγκη η δημοτική πινακοθήκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης