Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην πολύπαθη Χαλκιδική, η οποία μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης επλήγη από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας έγινε εν μέσω θερινής περιόδου, προκαλώντας προβλήματα στη διαμονή των τουριστών που σπεύδουν από πολύ νωρίς στη Χαλκιδική για τις διακοπές τουςΌσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της περιοχής καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται.

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, η κακοκαιρία προκάλεσε τη μερική ή ολική καταστροφή περίπου 300 στύλων λόγω πτώσης κλαδιών, δένδρων και άλλων αντικειμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της, καθώς εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα, αλλά και δημόσια κτήρια και υποδομές.

Ενδεικτικά, ζημιές έχουν καταγραφεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, καθώς και στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά.

Καταστροφές υπέστη και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ωστόσο σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση στην πλειονότητά τους έχουν επισκευαστεί, πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ.

Αρκετοί κάτοικοι που έχασαν τις περιουσίες τους αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν και να βρουν καταφύγιο σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κατά τις ίδιες πηγές, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενίας Ρομά στη Νέα Ποτίδαια, ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες έπειτα από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (Α.Τ. Κασσανδρείας, Α.Τ. Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κ.λπ.) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους τρεις δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε, επίσης, για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Επίσης, δρομολογήθηκε για σήμερα η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια, σχολεία και υποδομές.

Κακοκαιρία εν μέσω τουριστικής περιόδου

Το πέρασμα της κακοκαιρίας έγινε εν μέσω θερινής περιόδου, προκαλώντας προβλήματα στη διαμονή των τουριστών που σπεύδουν από πολύ νωρίς στη Χαλκιδική για τις διακοπές τους. Το ζήτημα της ηλεκτροδότησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι οι παραθεριστές αλλά και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, δωματίων ή καταστημάτων εστίασης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απηύθυνε έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές να πράξουν τα δέοντα για την άμεση και όσο δυνατόν ταχύτατη αποκατάσταση των καταστροφών.

Ως προς το ζήτημα των υποδομών πάντως, η ΠΟΞ διευκρινίζει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα, καθώς δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε δωμάτια ξενοδοχείων, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους μονάδων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού ώστε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν οι μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στην ηλεκτροδότηση και στις υποδομές, κάνοντας λόγο για «αγώνα δρόμου που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».

Ο κ. Τάσιος υπενθύμισε το πάγιο αίτημα της ΠΟΞ για να αναβαθμιστούν οι φθίνουσες υποδομές αρκετών τουριστικών περιοχών της χώρας -μεταξύ των οποίων και η Χαλκιδική- που χρήζουν, όπως είπε, «άμεσων παρεμβάσεων, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητάς τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης