Aνεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Κρήτη, Ρόδο και Σέριφο με την Πυροσβετική Υπηρεσία να δίνει μάχη για την κατάσβεσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Σερίφου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, έχουν καεί σπίτια στην περιοχή Μέγα Χωριό, δύο σπίτια στο Μεγάλο Λιβάδι και 4.000 στρέμματα γης.

Στο Μεγάλο Λιβάδι επίσης έχουν τυλιχθεί στις φλόγες δύο τουριστικά καταστήματα ενώ κάηκε και το παλιό διοικητήριο, ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιτόπου βρίσκονται 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα με δύο οχήματα ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ηράκλειο: Μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή της Πόμπιας

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι ανάμεσα στα χωριά Αληθινή και Πόμπια και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς το Αντισκάρι και τα Πηγαϊδάκια της Μεσαράς Ηρακλείου.

Ήδη έχουν καεί θερμοκήπια και καλλιέργειες ενώ οι φλόγες απείλησαν και σπίτια φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους. Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος τρία ελικόπτερα, 22 οχήματα, 55 πυροσβέστες, υδροφόρες των δήμων, η Αστυνομία και κάτοικοι της περιοχής ενώ οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στα χωριά Αντισκάρι και Πηγαϊδάκια η φωτιά απείλησε τα σπίτια και το απόγευμα είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο ακόμη και εκκένωσης, πράγμα που τελικά αποφεύχθηκε λόγω της επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων και των 3 ελικοπτέρων.

Μεγάλη φωτιά στη Νότια Ρόδο – Εκκενώνεται χωριό

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ίστριο, στην Νότια Ρόδο.

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 18 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο, επτά οχήματα ΟΤΑ, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα οχήματα και δύο σκαπτικά μηχανήματα.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα, μετέβησαν στη Ρόδο με C-130 για ενίσχυση από σήμερα το βράδυ των δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο. Επίσης 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα θα ενισχύσουν τις πρώτες πρωινές ώρες τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί. Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) θα μεταφερθούν στη Ρόδο το πρωί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη.

Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα σε μικρά χωριά της νότιας Ρόδου και για ένα από αυτά (το Βάτι) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσής του.

Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Και στα τρία μέτωπα, οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρούν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, μέχρι τον τελικό έλεγχο των πυρκαγιών.

Και στις τρεις περιοχές μεταβαίνουν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια των πυρκαγιών, σε συνεργασία με τα τοπικά Ανακριτικά Γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συνολικά 22 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης