Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα όπου μαίνονται τέσσερις πυρκαγιές. Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβέστες αλλά και οι κάτοικοι στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Μόλα Καλύβα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 10:40 το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό της Πυροσβεστικής η φωτιά κατέκαψε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 25 οχήματα, ενώ το πρωί στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο ελικόπτερα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη έντασης ανέμων που να δημιουργεί ανησυχία για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων και επέκτασης του πύρινου μετώπου.

H φωτιά έφτασε στα σπίτια

«Η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, στο μεγαλύτερο σημείο της περιμέτρου της. Έχουμε κάποια δύσκολα σημεία προς τη Σκιώνη, τα οποία μας προβληματίζουν και το αεράκι είναι ανησυχητικό» σημείωσε στο Thestival o διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Μανώλης Τσολάκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άγρυπνοι παρέμειναν οι κάτοικοι οι οποίοι βρίσκονταν στις αυλές των σπιτιών τους μέχρι αργά τη νύχτα, καθώς η φωτιά έφτασε κοντά στον οικισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταστραφεί τουλάχιστον δύο σπίτια στην περιοχή Μόλα Καλύβα, ενώ μεγάλες εκτιμάται πως είναι ι καμένες εκτάσεις στο πευκοδάσος της περιοχής όπου έχουν καταστραφεί και ελαιόδεντρα. Άγρυπνοι οι κάτοικοι παρέμειναν στις αυλές των σπιτιών τους μέχρι αργά τη νύχτα, καθώς η φωτιά έφτασε κοντά στον οικισμό

«Ηταν φρίκη. Πάθαμε σοκ. Νιώσαμε εγκλωβισμένοι. Η πρώτη σκέψη ήταν να μαζέψουμε τα απολύτως απαραίτητα σε περίπτωση που θα έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πανδώρα Κουγκαριώτου, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Μόλα Καλύβα, τις πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Χρηστοφορίδης, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων, υπογράμμισε ότι μέσα σε μόλις λίγα λεπτά είδε το δάσος να «λαμπαδιάζει» και να «παραδίδεται στις φλόγες». Ο ίδιος επισήμανε ότι τα κουκουνάρια από το πευκοδάσος «έσκαγαν σαν βόμβες δημιουργώντας συνεχώς νέες εστίες φωτιάς». «Χωρίς δεύτερη σκέψη σπεύσαμε με ό,τι μέσα διαθέταμε να βοηθήσουμε στην κατάσβεση», πρόσθεσε.

Με τα λάστιχα στα χέρια οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι όλη τη νύχτα της Παρασκευής κατέβρεχαν τις αυλές των σπιτιών τους με λάστιχα, ενώ οι πυκνοί καπνοί είχαν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα. 

Συγκρατημένα αισιόδοξος, δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, για την εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή Μόλα-Καλύβα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το σημείο της πυρκαγιάς, ο περιφερειάρχης Μακεδονίας, δήλωσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο», χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι μετά τις 6, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς κώπασαν οι ισχυροί άνεμοι.

Μάχη και στα άλλα τρία πύρινα μέτωπα

Οι άνδρες της πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές δίνουν μάχη και σε άλλα τρία πύρινα μέτωπα, καθώς σε εξέλιξη είναι οι φωτιές που ξέσπασαν σε Σέρρες, Δράμα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών χρειάστηκε να απομακρυνθούν ένοικοι ξενοδοχείου, εξαιτίας του καπνού από την πυρκαγιά. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα.  Η φωτιά, όπως αναφέρουν πληροφορίες της πυροσβεστικής από τις 11:00 το Σάββατο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβάδι Θεσσαλονίκης, στον δρόμο προς τα Πετροκέρασα. Αυτή τη στιγμή την πυρκαγιά προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο δυνάμεις τις πυροσβεστικής με 18 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν και αεροσκάφη τύπου Καναντέρ.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά ξεκίνησε σχετικά χαμηλά από την περιοχή προφήτης Ηλίας, κοντά στο χωριό Λιβάδι και οι βόρειοι άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες προς την πλαγιά. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο, η βλάστηση είναι κυρίως πουρνάρια.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Μοναστηράκι Δράμας, σε ορεινή δύσβατη περιοχή. Από νωρίς το πρωί τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού. 

Οι εκτιμήσεις των πυροσβεστικών Αρχών είναι ότι η φωτιά θα τεθεί σε πλήρη έλεγχο μέχρι το απόγευμα, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των συνεχών αναζωπυρώσεων εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση.

Πληροφορίες από: Thestival, halkidikinews.gr ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφίες: Thestival, halkidikinews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης