Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εκατοντάδες πυροσβέστες επιχειρούν καθ´ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να περιορίσουν τις φλόγες της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης και ήδη έχει κατακάψει εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπως και δεκάδες κατοικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 02:40 αποφασίστηκε εκκένωση μέρους της περιοχής του Κρυονερίου, καθώς οι φλόγες κατέκαψαν το δάσος και έφτασαν μια ανάσα από τον οικισμό. Ωστόσο η τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών, όπως και οι μη ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του μετώπου, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να ανασχεθεί μέχρι στιγμής στη δασική περιοχή γύρω από το νέο νεκροταφείο της περιοχής.

Συγκεκριμένα οι αισθητά πιο χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πολύ χαμηλής έντασης άνεμοι, όπως και η υγρασία, ανέκοψαν τις δίνες που προκαλούν την ενίσχυση της φωτιάς.

Τα τρία ενεργά μέτωπα της φωτιάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εικόνα από τις πληγείσες περιοχές, στις 05.00 τα ξημερώματα.

 

 

Δείτε πως μετέδωσε το zougla.gr τις δραματικές ώρες της εκκένωσης

 

Δείτε εικόνα από την περιοχή

 

 

Αυτή την ώρα οι πυροσβέστες επιχειρούν στις παρυφές του Κρυονερίου και στους Θρακομακεδόνες όπου υπάρχει ενεργή εστία, ενώ φαίνεται ότι το μεγάλο «στοίχημα», δηλαδή η διακοπή του μετώπου πριν περάσει την εθνική οδό και απειλήσει την Κηφισιά και άλλες περιοχές, έχει κερδηθεί.

Μετά τις 06:00 θα ξεκινήσουν και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, και τα στελέχη της πυροσβεστικής εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, θα καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Ο απολογισμός ωστόσο από τις καταστροφές αναμένεται να είναι δραματικός.

Προειδοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου για επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα

Σε έκτακτη ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει τα εξής:

Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης