Συντονιστείτε στο web zougla radio

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διέξοδο από το βαρύ κλίμα που προκαλεί η οικονομική κρίση αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών αναζητούν εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι, φεύγοντας μαζικά από την πρωτεύουσα με όποιο μέσο διαθέτουν.

Ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας, είναι η μειωμένη κίνηση στα λιμάνια και η αύξηση των διελεύσεων από τα διόδια στις δύο εξόδους της πόλης, λόγω του κόστους των ναύλων στα ακτοπλοϊκά.

Για «ήπιας μορφής» καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους 40-41 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στη zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Η κίνηση στα λιμάνια και τις εξόδους της πόλης

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής, γεγονός που αποδίδεται στο αυξημένο κόστος των ναύλων και ειδικότερα της μεταφοράς αυτοκινήτων. «Όλοι προτιμούν να ταξιδεύουν οδικά σε κοντινούς προορισμούς, στα χωριά τους, στα εξοχικά τους και σε σπίτια φίλων, όταν αυτό είναι δυνατό», διευκρινίζει στέλεχος του Λιμενικού.

Αυξημένη όμως έως και 25% είναι η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αφού την Παρασκευή εκτελέστηκαν μόνο 30 δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου, με 33.099 επιβάτες, 4.273 αυτοκίνητα, 626 φορτηγά και 1056 δίκυκλα, ενώ την περασμένη Παρασκευή αναχώρησαν προς διάφορους προορισμούς 4000 επιβάτες λιγότεροι. Πέρυσι τον Ιούλιο είχαν γίνει 34 δρομολόγια με 35.444 επιβάτες.

Από Πειραιά για Αργοσαρωνικό εκτελέστηκαν 48 δρομολόγια με 11.472 επιβάτες, 1.007 αυτοκίνητα, 42 φορτηγά και 643 δίκυκλα, ενώ την περασμένη Παρασκευή διακινήθηκαν 1.500 επιβάτες λιγότεροι, ενώ πέρυσι τον Ιούλιο εκτελέστηκαν 65 δρομολόγια με 11.495 επιβάτες.

Από Ραφήνα εκτελέστηκαν 17 δρομολόγια με 9.974 επιβάτες, 1751 αυτοκίνητα, 59 φορτηγά και 358 δίκυκλα, ενώ από το Λαύριο 8 δρομολόγια, με 3.927 επιβάτες, 917 αυτοκίνητα, 50 φορτηγά και 191 δίκυκλα, δηλαδή λιγότεροι 1.600 επιβάτες σε την περασμένη εβδομάδα.

Η κίνηση στην Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου

Από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου διήλθαν κατευθυνόμενα προς την Πελοπόννησο 60.000 οχήματα έναντι 57.000 οχημάτων την περασμένη Παρασκευή. Από τα διόδια των Αφιδνών πέρασαν 50.668 οχήματα και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα (14:00 μεσημέρι της Παρασκευής-12:00 μεσημέρι του Σαββάτου).

Ετοιμάζονται οι αδειούχοι

Αν και πλανάται η απειλή των απεργιακών κινητοποιήσεων από τους ναυτεργάτες μετά τις 20 του μηνός, το δεύτερο «κύμα» των αδειούχων του Ιουλίου ετοιμάζεται να σαρώσει από σήμερα τα λιμάνια, δίνοντας οικονομική «ανάσα» στα νησιά.

Ο ακτοπλοϊκός στόλος είναι έτοιμος να μεταφέρει περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ περισσότεροι από 200.000 ταξιδιώτες αναμένεται να κάνουν απόβαση στους κοντινούς προορισμούς του Σαρωνικού.

Η κίνηση των επιβατών το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρουσίασε αυξομειώσεις ανά μήνα, που κυμαίνονται από 7% μέχρι 15% σε σχέση με πέρσι ανάλογα με τη γραμμή. Τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούνιο δείχνουν ότι η κίνηση ήταν σχετικά «πεσμένη», με εξαίρεση τις μικρές «αποδράσεις» του Σαββατοκύριακου και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Η έξοδος Ιουλίου θα είναι βαρόμετρο για την κίνηση των νησιών στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα επάρκεια εισιτηρίων για όλους τους προορισμούς, ακόμα και για τις μέρες της μεγάλης εξόδου, που αναμένεται να είναι από σήμερα μέχρι αρχές Αυγούστου.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους που θα πνέουν, οδηγούν στην εκτίμηση των ειδικών ότι ο δείκτης δυσφορίας για τους κατοίκους, κυρίως των αστικών κέντρων, θα είναι υψηλό.

Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία και την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις.

Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός έχει σημαντικές θερμορυθμιστικές ικανότητες, χάρη των οποίων μπορεί να προσαρμοσθεί ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, εν τούτοις η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως και σε χαμηλές), μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες της υγείας, όχι μόνο στα ευπαθή άτομα, αλλά και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Ο παθολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Ν. Σπαντιδέας, τονίζει ότι «οι ακραίες ηλικίες, δηλαδή τα βρέφη και οι υπερήλικες, αποτελούν την πρώτη και πιο συχνή κατηγορία και αυτό γιατί στα μεν βρέφη οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική προστατευτική τους ισχύ, ενώ στους υπερήλικες παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες προσαρμογής και θερμορύθμισης».

Στις ευπαθείς ομάδες επισημαίνει, συγκαταλέγονται και οι εγκυμονούσες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στους τελευταίους μήνες της κύησης λόγω καρδιο-κυκλοφορικής και αναπνευστικής επιβάρυνσης την οποία υφίσταται εξαιτίας της κύησης.

Ακόμα, άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως αυτά που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος δεν ρυθμίζεται θεραπευτικά, παρουσιάζουν εξαιρετική δυσανεξία στη ζέστη. Τα άτομα με παθήσεις του αναπνευστικού υποφέρουν, επίσης, στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και άτομα με παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Προβλήματα με τον καύσωνα μπορούν όμως, σύμφωνα με τον γιατρό, να παρουσιάσουν και άτομα που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι σε περίοδο καύσωνα θα πρέπει να ακολουθούν κάποια μέτρα πρόληψης, όπως για παράδειγμα την αποφυγή άσκησης και βαριάς εργασίας, την παραμονή σε καλώς κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους, να ντύνονται με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν καπέλο.

Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι και η διατροφή, υποστηρίζει ο κ. Σπαντιδέας, ο οποίος λέει: «Απαραίτητη είναι η κατανάλωση άφθονων δροσερών υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί) και η τροφή πρέπει να είναι ελαφρά και εύπεπτη, με προτίμηση τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά και όχι μεγάλα και αραιά, ενώ πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην ποσότητα του αλατιού, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σημαντικό όπλο κατά του καύσωνα είναι και τα συχνά, δροσερά ντουζ.

«Καταφύγια» δροσιάς για όσους μείνουν στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πολιτών που θα μείνουν στην Αθήνα κλιματιζόμενους χώρους από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ σε Λέσχες Φιλίας σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Οι Λέσχες Φιλίας που θα είναι διαθέσιμες στο κοινό είναι :
Αγίου Παύλου Μαμούρη & Δύμης 2108223946 2108223186
Κουκακίου Δράκου 26-28 2109232044 2109200269
Αγίου Αρτεμίου Μετεώρων 16 & Δαμάρεως 210 7512990
Βοτανικού Κοζάνης 4 210 3423716
Κολωνού Θεσπρωτίας 4 210 5130805
Άγιος Ελευθέριος Αχαρνών 372 210 2012334
Πανόρμου Πανόρμου & Βαθέος 210 6459890 210 6451870

Επιπλέον, κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι στη διάθεση των πολιτών στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου στο κέντρο (Σόλωνος 78), στον Κολωνό (Προποντίδος και Αγίας Σοφίας 110), στο Παγκράτι (Πρωταγόρα 3), στα Πετράλωνα (Θεσσαλονίκης 48 και Ηρακλειδών) και στον Ν. Κόσμο (Φανοστένους και Φρειδερίκου Σμιθ). Επίσης ανοικτός και κλιματιζόμενος θα είναι ο χώρος του Κέντρου Σίτισης του ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης