Συντονισμένη επίθεση από 15 διαφορετικά σημεία από 12 χώρες του πλανήτη εξαπέλυσαν οι χάκερς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων του υπουργείου υγείας κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Οι χώρες, από όπου προήλθε η επίθεση είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Σουηδία, η Τσεχία, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), κ. Βλάσης Σφυρόερας στο σύστημα έγινε επίθεση συνολικού όγκου 125Gb, ισοδύναμη με 3,4 εκατομμύρια σελίδες, η οποία προκάλεσε υπερφόρτωση του δικτύου.

Οι δράστες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να μπουν στο σύστημα και να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζημιά σε αυτό.

Το πρώτο χτύπημα έγινε στις 6 Απριλίου, ενώ η επίθεση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, με τους χάκερς να προσπαθούν να ανακτήσουν δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελική επίθεση έγινε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας και είχε διάρκεια οκτώ λεπτά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ τα συστήματα ασφαλείας της εφαρμογής ενεργοποιήθηκαν αυτόματα αντιμετωπίζοντας την επίθεση επιτυχώς, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η παραβίασή του, ούτε να καταχωρηθούν συνταγές, ούτε να αντληθούν δεδομένα από το σύστημα.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκύπτει ότι βάσει των δέκα πρώτων δραστικών ουσιών, την πρώτη εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51% γενόσημα φάρμακα, ενώ τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής συνταγοργαφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα.

Σήμερα, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 10.800 φαρμακεία και 38.000 γιατροί, εκδίδονται καθημερινά 140.000 συνταγές και 120.000 εκτελούνται.

Την 1η Μαίου εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγοργάφησης το ΤΑΥΤΕΚΩ και ο Οίκος Ναύτου, στις 15 Μαϊου το Ταμείο της ΕΥΔΑΠ και την 1η Ιουνίου τα υπόλοιπα Ταμεία.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης