Οργιάζουν οι λαθροϋλοτόμοι στην Πάρνηθα

Οργιάζουν οι λαθροϋλοτόμοι στην Πάρνηθα
Στο βωμό της οικονομικής κρίσης πέφτουν αυτή την φορά τα δάση μας και συγκεκριμένα ότι έχει απομείνει από την Πάρνηθα. Σύμφωνα με δημοσίευμα με τίτλο «Αφανίζουν ό,τι απέμεινε στα δάση της Αττικής», τα δένδρα που διασώθηκαν από τις πυρκαγιές της βόρειας Αττικής «θυσιάζονται» στον βωμό της λαθροϋλοτομίας, καθώς μέλη παράνομων κυκλωμάτων εκμεταλλεύονται την πλήρη απουσία φύλαξης της περιοχής καταστρέφοντας έναν ολόκληρο πνεύμονα πρασίνου.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο φακός της Realnews κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από εκατοντάδες αποψιλωμένα δένδρα, στις Αφίδνες, τη Δροσοπηγή και τις ανατολικές παρυφές της Πάρνηθας. Η μαζική κοπή των δένδρων γίνεται στις περιοχές που βρίσκονται παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και κοντά στα διόδια των Αφιδνών. Μόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, από την περιοχή κατασχέθηκαν 25 τόνοι παράνομης ξυλείας και το Δασαρχείο Καπανδριτίου -που είναι υπεύθυνο για την περιοχή- έχει προχωρήσει και σε συλλήψεις οι οποίες ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετές για να σταματήσουν τη δράση των λαθροϋλοτόμων.

«Τα δασαρχεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας. Τα οχήματα είναι παλιά και ακατάλληλα, ενώ πολλές φορές δεν υπάρχουν χρήματα για βενζίνη. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, Γιώργος Παπαδιάς. Και συμπληρώνει με έμφαση: «Έχουμε πληροφορίες ότι ετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα ώστε να δαπανηθούν 900.000 ευρώ για στολές δασοφυλάκων. Θα προτιμούσαμε τα χρήματα να δοθούν για κάτι πιο ουσιαστικό». «Στη βόρεια Αττική, όσα δένδρα σώθηκαν από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, τώρα τα κόβουν για τα τζάκια. Ακούμε τα αλυσοπρίονα να δουλεύουν κάθε ημέρα, ενώ τα φορτηγά με τα ξύλα πηγαινοέρχονται διαρκώς», λένε, από την πλευρά τους οι κάτοικοι των οικισμών της περιοχής.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες τις τελευταίες εβδομάδες από φίλους του δάσους που συναντούν καθημερινά σχεδόν λαθροϋλοτόμους στην καρδιά της Πάρνηθας, αλλά και στους πρόποδες, όπως στην Βαρυμπόμπη, στην Φυλή, ακόμη και στους Θρακομακεδόνες!! Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που αναγκάζονται να κόψουν ξύλα για να ζεστάνουν τις οικογένειες τους, ενώ λιγότεροι, τουλάχιστον εντός των διοικητικών ορίων των Αχαρνών, που εμπορεύονται την λαθραία ξυλεία.


Πηγή:Acharnorama.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 04:20