Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Το απόλυτο αλαλούμ, η ασυνεννοησία και εν τέλει η αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν σε πλείστες όσες περιπτώσεις τη δημόσια διοίκηση και δη την τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται πως αφήνουν το αναγκαίο «κενό», ώστε να πλουτίζουν επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τις παραπάνω παθογένειες και λειτουργώντας τις επιχειρήσεις τους ανεξέλεγκτα και κατά το… δοκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναδεικνύει το ρεπορτάζ του zougla.gr, αυτό συμβαίνει σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Ελλάδας, τους Αντίπαξους και ακριβώς πάνω από την εμβληματική τους παραλία, γνωστή και αγαπημένη σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν περάσει από το μικρό αυτό «διαμάντι» του Ιονίου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2014, ταβέρνα της περιοχής λειτουργεί κατά το λεγόμενο «πλάσμα δικαίου», δηλαδή χωρίς επίσημη αδειοδότηση από τις Αρχές, υπηρεσίες των οποίων μάλιστα έχουν ζητήσει επανειλημμένως τη σφράγιση του καταστήματος! Αυτό όμως δεν έχει συμβεί ποτέ, καθώς… «τη μέρα το έχτιζαν, το βράδυ γκρεμιζόταν», όπως λέει κι ο λαός, όπερ σημαίνει πως η επιχείρηση, που παραβίαζε σωρεία πολεοδομικών, υγειονομικών και δασικών κανόνων, λειτουργούσε με κάποιον τρόπο «προσωρινά» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και… έκλεινε τους χειμερινούς, δηλαδή την περίοδο που δεν θα λειτουργούσε ούτως ή άλλως!

Το ζήτημα έχει απασχολήσει όλες τις Αρχές του… Ιονίου Πελάγους: την την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο των Παξών, την υγειονομική υπηρεσία, την πολεοδομία, την αστυνομία… Λύση, όμως, δεν έχει βρεθεί, αφού αν και όλοι οι παραπάνω εκδίδουν κανονικά τις γνωματεύσεις τους, τελικά όμως τα πορίσματά τους περί κλεισίματος της επιχείρησης δεν εφαρμόζονται.

Διότι κατά πώς φαίνεται από τα γεγονότα αλλά και την αλληλογραφία μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, αυτός που τελικά δεν… πτοείται από όλα τα παραπάνω, είναι ο πλέον αρμόδιος, δηλαδή ο Δήμος Παξών, υπό τη «μύτη» του οποίου τελείται το παραπάνω φαινόμενο…

Στις απαντήσεις του ο Δήμος αναφέρει διάφορες δικαιολογίες, περί «κενών του νόμου» και «αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών», ενώ την ίδια στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παξών με ψήφισμά του ζητάει κι αυτό από την πλευρά του να μη λειτουργήσει η επιχείρηση!

Το ζήτημα τελικά κατέληξε τελικά στον Εισαγγελέα, αφού σχηματίστηκε δικογραφία για το θέμα και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οπλιστείτε με υπομονή και παρακολουθήστε το… θέατρο του παραλόγου, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα υπηρεσιών και δικηγόρων που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση.

Σημειώστε ότι η επιχείρηση ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το ερχόμενο καλοκαίρι…

Αυτοψία της Πολεοδομίας το 2015. Πόρισμα: Πρέπει να κατεδαφιστεί.

Αυτοψία της Πολεοδομίας το… 2017. Πόρισμα: Πρέπει να κατεδαφιστεί.

Διεύθυνση Δασών. Η συγκεκριμένη περιοχή κρίνεται ως δάσος και δεν μπορεί να χτιστεί τίποτα επ’ αυτής…

Γενική Διεύθυνση Υγείας. Ζητεί επανειλημμένα την ανάκληση της άδειας (που στην πραγματικότητα δεν δόθηκε ποτέ) διότι διαπιστώνει παραβάσεις.

Από το 2015, το ίδιο πόρισμα της Διεύθυνσης Υγείας…

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παξών ψηφίζει κι αυτό με τη σειρά του τη διακοπή της λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης…

Το έγγραφο που αναφέρει τη μία από τις φορές που δεν εκτελέστηκε η εντολή σφράγισης της επιχείρησης:

Η λειτουργία της επιχείρησης κατά… πλάσμα δικαίου.

Το δικηγορικό πόρισμα που αναφέρει πως η επιχειρηματίας γνώριζε τις ελλείψεις του νόμου αλλά και… την αδυναμία των Αρχών να τον εφαρμόσουν!

Κατηγορία ότι η επιχειρηματίας παρείχε αναληθή στοιχεία για το κατάστημά της:

Και κάπου εδώ αρχίζει ο… χαρτοπόλεμος μεταξύ των υπηρεσιών…

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητεί τον λόγο από τον Δήμο Παξών που αδυνατεί να σφραγίσει την επιχείρηση.

Απόσπασμα της απάντησης του Δήμου Παξών, που τα… ρίχνει στις ατέλειες της νομοθεσίας και στις δυσλειτουργίες των ελεγκτικών υπηρεσιών (τίνος;)

Μένει να φανεί αν θα επαναληφθεί η… μέρα της Μαρμότας για το συγκεκριμένο ζήτημα και το 2019, καθώς τα ερωτήματα που εγείρονται για αυτήν τη μνημειώδη αδυναμία των Αρχών, του Δήμου εν προκειμένω, να ελέγξουν την επικράτειά τους είναι εύλογα και αφορούν φυσικά και όλους τους νόμιμους επιχειρηματίες, οι οποίοι φροντίζουν με μεγάλο κόστος σε χρόνο και κεφάλαιο να λειτουργούν όπως πρέπει και σεβόμενοι το κράτος, το οποίο όμως φαίνεται πως, είτε από αμέλεια είτε όχι, δείχνει να κάνει τα στραβά μάτια σε «εξαιρέσεις».

Απάντηση του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στους Αντίπαξους στο ρεπορτάζ του zougla.gr

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλία Βρύκα των Αντίπαξων, απέστειλε επιστολή στο zougla.gr, εκθέτοντας τη θέση των πελατών του σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο παραπάνω ρεπορτάζ του zougla.gr.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, υπάρχει «παραβίαση των προσωπικών δεδομένων» σχετικά με τη δημοσίευση των δημόσιων εγγράφων στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των επιχειρηματιών, ενώ όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος, η επιχείρηση έχει λάβει νομότυπα όλες τις σχετικές άδειες και μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

Αναφορά γίνεται επίσης σε επιχειρηματία-ανταγωνιστή στην ίδια παραλία, ενώ σχετικά με την σχηματισθείσα ποινική δικογραφία που είναι σε εξέλιξη, ο δικηγόρος αναφέρει πως «έχουμε δώσει τις απαραίτητές έγγραφες εξηγήσεις και το δικαστήριο θα αποφασίσει, αφού έχουμε προσκομίσει και τα αναφερόμενα έγγραφα».

Ακολουθεί αυτούσια ολόκληρη η επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου Γεώργιου Σιντόρη:

ΠΡΟΣ:  Το Σαιτ ΖΟΥΓΚΛΑ (zougla gr) -Υπόψη κ. Σκουλούδη Σωτήρη.

Αναφορικά με όσα αναγράφετε στο σάιτ σας με ημερομηνία 12-5-2019 και με τον πομπώδη τίτλο ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΞΟΥΣ , στην παραλία ΒΡΥΚΑ  των Αντίπαξων, θα ήθελα να σας ενημερώσω τα ακόλουθα.

Όπως και προφορικά σας ανέφερα κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία, που ακολούθησε το μειλ που σας έστειλα χθες, κακώς προβήκατε χωρίς να αφαιρέσετε τα ονόματα των εντολέων μου, στην δημοσιοποίηση αυτούσιων δημόσιων εγγράφων , που τους αφορούν, τα οποία προφανώς περιήλθαν στην κατοχή σας μετά από αποστολή τους από τον μοναδικό που είχε έννομο συμφέρον να τα έχει στην κατοχή του, τον γείτονα και αντίδικο των εντολέων μου κ. Λύχνο, δεδομένης της διάταξης του άρθρου 5 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής διαδικασίας, που απαιτεί για την χορήγηση τέτοιων εγγράφων ειδικό έννομο συμφέρον!.  Τούτο είναι βέβαιο ότι παραβιάζει τα προσωπικά τους δεδομένα και η ενέργειά σας αντίκειται στον GDBR ,  που ισχύει και στην Ελλάδα από πέρυσι τον Μάιο. Επί πλέον πριν προβείτε στο δημοσίευμα και τους χαρακτηρισμούς, δεν ζητήσατε την γνώμη και την άποψη των εντολέων μου, κάτι που προφανώς παραβιάζει την δημοσιογραφική δεοντολογία!  

Περαιτέρω τα όσα περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα  δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού μετά από τα έγγραφα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές χρονοβόρες διαδικασίες, που κρατούσαν ομήρους τους εντολείς μου και έχουν εκδώσει  τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας. Ειδικότερα έχει διαχωριστεί από την Αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων η επίπεδη έκταση που καταλαμβάνει το κατάστημα μας και έχει χαρακτηριστεί μη δασική με το αριθ. 158692/17-10-18  έγγραφο της και το σχετικό τοπογραφικό που την συνοδεύει και που δημοσιεύθηκε νόμιμα .  Ακολούθως ο Δήμος Παξών έχει εκδώσει την με αριθ.1069360/26-6-18 γνωστοποίηση  λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους ίδιους εντολείς μου, με την τήρηση της νόμιμης καθόλα διαδικασίας και την υποβολή όλων των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών. Επίσης και η Κτηματική Υπηρεσία έχει εκδώσει την 12307/31-7-2017 άδεια χρήσης Αιγιαλού, μετά από αίτησή μας, με την καταβολή του καθορισθέντος τιμήματος.

Αναφορικά με την σχηματισθείσα ποινική δικογραφία, αυτή είναι σε εξέλιξη , έχουμε δώσει τις απαραίτητές έγγραφες εξηγήσεις και το δικαστήριο θα αποφασίσει, αφού έχουμε προσκομίσει και τα αναφερόμενα έγγραφα.

Περαιτέρω ο ίδιος ο αναφέρων- παραπονούμενος  έχει προσφύγει στο Μον. Πρωτ. Κέρκυρας για να σταματήσει την λειτουργία του καταστήματός μας , με επίκληση του αθεμίτου ανταγωνισμού και βάση την παράνομη λειτουργία του,  πλην όμως η αίτησή του αυτή έχει απορριφθεί με την αριθ. 1085/2018  Απόφαση του Δικαστηρίου αυτού.

Από αυτά συνάγεται ότι προφανώς παραπλανηθήκατε από τον κ. Λύχνο , που σας απέκρυψε, παρότι τα γνωρίζει, τα ανωτέρω έγγραφα στοιχεία και τις νεότερες εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση. Σας διαβεβαιώ δε ότι οι εντολείς μου ουδέποτε λειτουργήσαν παράνομα, πάντα τηρούσαν τους νόμους και τις οδηγίες των Αρχών στην  επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην περιοχή αυτή.

Τέλος να επισημάνω ότι ο ίδιος ο ανωτέρω αντίδικος των εντολέων μου διατηρεί στην ίδια παραλία ΒΡΥΚΑ ΑΝΤΙΠΑΞΩΝ ,  δίπλα από τους εντολείς μου, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος  έχει καταπατήσει την παραλία και δεν την έχει απελευθερώσει εδώ και χρόνια, έχει εκδοθεί σε βάρος του πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από το κατειλημμένο τμήμα και κανένας δυστυχώς  δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Επίσης το φωτογραφικό υλικό που σας έχει αποσταλεί δεν αφορά όλο το κατάστημα των εντολέων μου (π.χ. η φωτογραφία με άμμο και οικοδομιλά υλικά είναι από το κατάστημα του ίδιου του κ. Λύχνου).

Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλώ να προβείτε άμεσα σε αποκατάσταση της αλήθειας του δημοσιεύματός σας, δεδομένου ότι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στην μικρή κοινωνία των Παξών, όσο και τις αρμόδιες Αρχές της περιοχής της νήσου Παξών,  που λοιδωρούνται και κατηγορούνται για μη εφαρμογή των νόμων, χωρίς αιτία στην συγκεκριμένη περίπτωση, εξ αιτίας της επιθυμίας του κ. Λύχνου και της οικογένειάς του να καρπώνεται μόνος τα οφέλη μίας όμορφης πράγματι παραλίας ΒΡΥΚΑ των Αντίπαξων. Αυτό είναι ουσιαστικά και το πρόβλημά του και η επιδίωξή του. Επειδή όμως δεν βρήκε ανταπόκριση στα σχέδιά του,  μέσω των αρμοδίων Αρχών αλλά και των  Δικαστηρίων,  που εφαρμόζοντας την ισονομία  επιτρέπουν στους εντολείς μου να δραστηριοποιηθούν κανονικά στην ίδια παραλία, απευθύνθηκε σε σας ώστε να δημιουργήσει θόρυβο και ανησυχία χωρίς αιτία!   

Σε αντίθετη περίπτωση οι εντολείς μου είναι διατεθειμένοι για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την υπόληψή τους, αλλά και να αποκατασταθεί η αλήθεια να καταφύγουν όπου είναι απαραίτητο, χωρίς τούτο να αποτελεί απειλή για σας και το σαιτ στο οποίο δραστηριοποείσθε.

Ελπίζω βέβαια στην καλοπιστία σας και στην άμεση επανόρθωση των σχολίων σας».

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης