Στα χέρια δύο γυναικών περνά ο φάκελος της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου από τα δικαστήρια Πειραιά, που αναμένεται να καλέσουν ενώπιόν τους σε απολογία τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους χθες η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος τους.

Ο ορισμός εφέτη ειδικού ανακριτή κρίθηκε αναγκαίος λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης της Χ.Α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρση ασυλίας για τους έξι βουλευτές

Την άρση ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλου, Ε. Μπούκουρα, Γ. Γερμενή, Η. Παναγιώταρου, Η. Κασιδιάρη και Χρ. Αλεξόπουλου αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής. Στην ψηφοφορία ψήφισαν 247 βουλευτές.

Για τον Ηλία Παναγιώταρο (ζητήθηκε άρση για δύο αδικήματα): υπέρ της άρσης ασυλίας για την πρώτη περίπτωση ψήφισαν 246, κατά 0 και παρών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, επειδή – όπως δήλωσε – «το αδίκημα περί στάσης δεν εξειδικεύεται», ενώ για τη δεύτερη 247 ψήφισαν υπέρ.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη: υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 247 βουλευτές.

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο: υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246, ενώ λευκό ψήφισε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

Για τους Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλο και Στ. Μπούκουρα: υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο που ανήκε στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

Σήμερα η τροπολογία για την άρση χρηματοδότησης κομμάτων

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αναμένεται να καταθέσει σήμερα αλλαγές στην τροπολογία που αφορά στη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Οι αλλαγές είναι νομοτεχνικές και προβλέπουν ότι η τροπολογία:

– θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας

– θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»

– θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσότερων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης