Τον λοχία Ίτσιο που έπεσε από τα πυρά των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941 τίμησαν σήμερα σε ειδική τελετή στο Μπέλες φορείς της περιοχής παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο υπουργός παρέστη στο τρισάγιο που έγινε στο φυλάκιο Π8 στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλες προς τιμή του ήρωα Ίτσιου και των στρατιωτών του,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή του Μπέλες εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδας στις 6 Απριλίου του 1941. Από τα Ανω Πορόια κατάγονταν ο λοχίας Δημήτρης Ίτσιος επικεφαλής του Πολυβολείου Π8 που βρισκόταν στο Μπέλες. Το πολυβολείο είχε αναλάβει να καλύψει την οπισθοχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων.

Ο Ίτσιος έκανε το καθήκον του καθηλώνοντας τους Γερμανούς μέχρι που τελείωσαν τα πυρομαχικά και μετά παραδόθηκε. Τότε ο Γερμανός αξιωματικός, επικεφαλής των επιτιθέμενων τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Αυτό ήταν το πρώτο έγκλημα πολέμου των ναζί στην Ελλάδα. Η προτομή του ηρωικού λοχία βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Άνω Πορόιων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην Ομορφοπλαγιά και την κατάθεση στεφάνου, ακολούθησε επίδειξη με βολές Εθνοφυλάκων στο πεδίο βολής της Αμπέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μπέλες βρίσκεται ακριβώς επάνω στη συνοριακή γραμμή που διαχωρίζει την επικράτεια της Ελλάδας από αυτήν της Βουλγαρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης