H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, προκηρύσσει τον 23ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας, έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1994. Το θέμα του διαγωνισμού για τη σχολική χρονιά 2019-2020 είναι «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα».

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα, που φοιτούν στην πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξη Δημοτικού) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου), μεταξύ των οποίων και μαθητές πρόσφυγες των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων, που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής. Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τη γνώμη, τις σκέψεις και τις ιδέες τους μέσα από κείμενα, αφίσες, ζωγραφιές ή κολλάζ, ανάλογα με την κατηγορία συμμετοχής στον διαγωνισμό για κάθε τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετοχές αποστέλλονται συγκεντρωτικά από τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα (Μιχαλακοπούλου 91) υπ’ όψιν του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2020. Ειδική επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις συμμετοχές και όσες διακριθούν θα λάβουν ως βραβείο μια στιγμιαία φωτογραφική μηχανή (instant camera), ενώ όλα παιδιά θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από την Ύπατη Αρμοστεία. Οι βραβευθείσες συμμετοχές θα προβληθούν μέσω των ιστοσελίδων της Ύπατης Αρμοστείας και των φορέων της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων.

Κάθε δύο δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος στον κόσμο αναγκάζεται να εκτοπιστεί βίαια. Άνθρωποι που ξεριζώνονται από τον πόλεμο, τη βία και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βρουν ασφάλεια, προστασία και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τις περισσότερες φορές κουβαλούν μαζί τους όσα χωρούν στις λίγες αποσκευές τους, αλλά με τις κατάλληλες ευκαιρίες συμβάλλουν όλοι, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, στις χώρες στις οποίες αναζήτησαν καταφύγιο. Κουβαλούν μαζί τους τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις ελπίδες, τα όνειρά τους και ακόμα περισσότερα. Πράγματα που δεν χωρούν σε μια βαλίτσα.

Ας σκεφτούμε πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν τόσοι άνθρωποι μέσα στην ιστορία δεν είχαν βρει καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, όταν η δική τους δεν μπορούσε πια να τους προστατεύσει. Πόσα θα χάναμε από την κοινή μας ζωή αν οι άνθρωποι έχαναν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους; Τι θα γινόταν αν ο Albert Einstein δεν έβρισκε καταφύγιο στην Αμερική; Πώς θα ήταν η επιστήμη της ψυχανάλυσης σήμερα αν ο Sigmund Freud δεν είχε διαφύγει από την Αυστρία; Αν ο Victor Hugo δεν είχε την ευκαιρία να συνεχίσει το γράψιμο αφού άφησε τη Γαλλία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο  Παιδείας,  Έρευνας  και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας – Ι.Π.Ε.Μ, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΕΕΠΟΘΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Συνήγορο του Πολίτη, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τις οδηγίες συμμετοχής και τις κατηγορίες του διαγωνισμού μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης