ΟΟΣΑ: «Ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργος»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 14:32
ΟΟΣΑ: «Ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργος»
Ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι άνεργος, τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο την έκθεση για τις Δεξιότητες και την Απασχολησιμότητα των Νέων για το 2015.

Αντιθέτως, σημείωσε, η Γερμανία, με 8%, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων.
Συνολικά περισσότεροι από 35 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 16-29 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι άνεργοι, αλλά και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ από αυτούς τα 20 εκατ. βρίσκονται εντελώς εκτός επαγγελματικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εργασιακού πλαισίου.

«Η αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά οικονομική ανάγκη. Αυτοί οι νέοι αντιπροσωπεύουν μια χαμένη επένδυση καθώς και ένα βάρος για την κοινωνία» δήλωσε ο Γκουρία και αναφέρθηκε στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, στις υψηλές κοινωνικές δαπάνες και στην κοινωνική αστάθεια που σχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων.

Ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ, ο οποίος χθες ανανέωσε για τρίτη φορά τη θητεία του, αναφέρθηκε ακόμη στη ρήση του Αριστοτέλη «εκεί που διασταυρώνονται οι ανάγκες του κόσμου και τα ταλέντα σου, εκεί βρίσκεται και η κλίση σου», για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι «σήμερα πολλές από τις χώρες μας και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και της αγοράς εργασίας του, και πρέπει να θέσουμε τις δομές, να βρούμε τις σωστές πολιτικές λύσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα νέα ταλέντα αναπτύσσονται και ακολουθούν την κλίση τους».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 14:37