Όταν η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη: Οι συγκλονιστικές περιγραφές ιδιοκτήτη βάρκας που έσωσε 150 ανθρώπους στο Μάτι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 20:02
Όταν η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη: Οι συγκλονιστικές περιγραφές ιδιοκτήτη βάρκας που έσωσε 150 ανθρώπους στο Μάτι

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Νωρίς το απόγευα της 23ης Ιουλίου 2018, και ο αττικός ουρανός έχει καλυφθεί από τους καπνούς. Δύο παράλληλα μεγάλα πύρινα μέτωπα προκαλούν χάος, με αποτέλεσμα τον τραγικό απολογισμό των 100 νεκρών στο Μάτι, σε ένα γεγονός που αποτελεί μιας την χειρότερη εθνική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών. 

Μία τραγωδία που, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη, αν δεν υπήρχαν ορισμένες πρωτοβουλίες ανθρώπων, που διέσωσαν δεκάδες συνανθρώπους μας τόσο από τις φλόγες, όσο όμως και από τον πνιγμό: Οι «τυχεροί» που κατάφεραν να βρουν διέξοδο από τον «λαβύρινθο» του Ματιού προς τη θάλασσα, είχαν μόνο μια επιλογή για τη σωτηρία: Το κολύμπι προς τα βαθιά, μακριά από τις φλόγες και τις τεράστιες θερμοκρασίες που μπορούσαν να κάψουν το δέρμα ακόμα κι από εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στο νερό, όμως πολλοί άλλοι διασώθηκαν, είτε από το λιμενικό, είτε από τις βάρκες ανθρώπων οι οποίοι μόλις συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει, ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στη θάλασσα προκειμένου να μεταφέρουν με ασφάλεια όσους ανθρώπους έβρισκαν στο νερό, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών και με την πύρινη λαίλαπα να φτάνει μέχρι το νερό και να δημιουργεί ένα πραγματικό σκηνικό Αποκάλυψης.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, και ίσως ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη βάρκα του για να διασώσει κόσμο, είναι ο Παναγιώτης Ρήγος, επιχειρηματίας στη Ραφήνα, ο οποίος εκείνες τις δραματικές ώρες επέστρεφε τυχαία από την Εύβοια.

Με τη βάρκα του κατόρθωσε να διασώσει περισσότερους από 150 ανθρώπους, χάρη στις πολλές διαδρομές που έκανε από το λιμάνι της Ραφήνας μέχρι τα ανοιχτά του Ματιού, από το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Φωτογραφία από το σκάφος του Παναγιώτη Ρήγου, εκείνες τις δραματικές στιγμές

Τον συναντήσαμε, λίγους μήνες πριν από την πρώτη επέτειο της τραγωδίας, και μας περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε με το σκάφος του, στην προσπάθεια να διασώσει όλον αυτόν τον κόσμο. «Ήταν ορισμένοι που τους πλησιάζαμε και δεν ήθελαν να ανέβουν στο σκάφος... Ήθελαν να γυρίσουν πίσω, είτε στα σπίτια τους, νομίζοντας ότι μπορούν να τα σώσουν, είτε για να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους που έχασαν μέσα στον πανικό», μας αναφέρει μεταξύ άλλων...

Μάθετε άγνωστες πτυχές για τις δραματικές εκείνες στιγμές, κατά τις οποίες εκατοντάδες κόσμου παρέμειναν έως και 8 ώρες μέσα να νερά του Ευβοϊκού, περιμένοντας τη σωτηρία τους, και ακούστε τη συγκλονιστική περιγραφή των γεγονότων, μέσα σε μια θάλασσα που μέχρι εκείνη τη μέρα αποτελούσε συνώνυμο των διακοπών των Αθηναίων...

Δείτε το βίντεο:

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 20:04