Παθογόνο στέλεχος του Ε.Coli στο βοδινό κρέας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 16:30
Παθογόνο στέλεχος του Ε.Coli στο βοδινό κρέας
Το παθογόνο στέλεχος κολοβακτηρίου Ε.Coli, ανιχνεύτηκε στις παρτίδες βοδινού κρέατος εισαγωγής από τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τα καταστήματα μετά από εντολή του ΕΦΕΤ.

Συνολικά 725 κιλά του μολυσμένου κρέατος διατέθηκαν σε δύο επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, μία στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων και μία ακόμα στο Τρίκλινο της Κέρκυρας.

Το εν λόγω στέλεχος του E.coli (Ο157:Η7) μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα, είναι όμως διαφορετικό από το στέλεχος που προκάλεσε τις πρόσφατες επιδημίες αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας σε Γερμανία και Γαλλία.

Το μικρόβιο καταστρέφεται με το μαγείρεμα σε θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών Κελσίου.

Ο παθογόνος μικροοργανισμός ανιχνεύθηκε αρχικά από τις βελγικές Αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν τον ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.
Ακολούθως ο ΕΦΕΤ έδωσε εντολή για άμεση απόσυρση των επίμαχων παρτίδων, που προέρχονταν από το σφαγείο «Group Bigard» στη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:
Συναγερμός για μολυσμένο κρέας από Γαλλία, Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 16:34