Η κίνηση και η άσκηση είναι θεμελιώδεις παράμετροι για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώνει ότι η μειωμένη κινητικότητα και η ελλιπής σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακά νοσήματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και καρκίνο παγκοσμίως, και έχει ορίσει την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας ως προτεραιότητα για την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φυσικοθεραπευτές σπουδάζουν, εργάζονται και ειδικεύονται στην παθολογία της ανθρώπινης κίνησης και της φυσικής δραστηριότητας. Αναγνωρίζουν φυσικούς, παθοφυσιολογικούς, εμβιομηχανικούς και άλλους παράγοντες που εμποδίζουν τους ανθρώπους να είναι όσο ενεργητικοί και ανεξάρτητοι θα μπορούσαν να είναι, και βρίσκουν τρόπους για να τους ξεπεράσουν.

Κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι φυσικοθεραπευτές ανά τον κόσμο εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας και εφιστούν την προσοχή του κοινού στη συμβολή του επαγγέλματος στην υγεία των ασθενών σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.

Φέτος προωθούν το μήνυμα πως παραμένοντας κινητικά δραστήριος επενδύεις στο μέλλον, ανεξάρτητα από την ηλικία: «Θέλουμε τους ανθρώπους κινητικά υγιείς και δραστήριους για το μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (www.psf.org.gr) ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα για τη συμβολή της φυσικοθεραπείας. Θα ξεκινήσουν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013 και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα:

• Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην κινητική υγεία.

• Από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας σε όλη τη χώρα θα δέχονται τους πολίτες ΔΩΡΕΑΝ για μία συνεδρία φυσικοθεραπευτικής εξέτασης και αξιολόγησης.

• Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, από τις 9.00 μέχρι τις 17.00, στην πλατεία Κοραή (σταθμός μετρό Πανεπιστήμιο) στην Αθήνα, φυσικοθεραπευτές του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής θα δέχονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και θα παρέχουν συμβουλές σε πολίτες για οποιοδήποτε θέμα αρμοδιότητάς τους τους απασχολεί, με επικέντρωση στις εξής παθολογίες:

– αξιολόγηση για τον έλεγχο σκολίωσης σε παιδιά και εφήβους
– αξιολόγηση κινδύνου πτώσεων σε πολίτες άνω των 65 ετών
– παροχή ενημέρωσης και συμβουλών για τη γυναικολογική ακράτεια.

Η φυσικοθεραπεία με τις παρεμβάσεις της αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου και της κινητικής δυσλειτουργίας, προάγει τη φυσική αποκατάσταση, μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη και βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης