Η φτώχεια σήμερα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 12:11
Η φτώχεια σήμερα

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το φαινόμενο της φτώχειας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 21% των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%.

Από έρευνα στα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών για το 2008, που έκανε η τότε Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και σημερινή Ελληνική Στατιστική Αρχή, με στοιχεία που συνελέγησαν το 2007, το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο, παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα.

Ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι βίωναν εκείνη την περίοδο την ένδεια και συγκέντρωναν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ τον χρόνο.

Μάλιστα, στοιχεία που αφορούν στο 2007 αναφέρουν ότι 450.000 παιδιά μέχρι 17 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Σήμερα το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που διαβιούν σε  συνθήκες φτώχειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που συνεπάγεται ένα τέτοιο δεδομένο.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου, σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου, όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, που αποτελούν τα τραγικότερα θύματα αυτής της κατάστασης.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 12:48