Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τoν τάφο στην Αμφίπολη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014, 19:46


Παγκόσμιο είναι πλέον το ενδιαφέρον για τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη Σερρών, στοιχεία της οποίας θα δουν το φως της δημοσιότητας  τις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα το πρωί ο νέος γύρος ανασκαφών στον τύμβο Καστά.

Ήδη ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχους του τάφου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, «η ανασκαφή εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία». Παράλληλα επισημαίνεται ότι «το υπουργείο από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής».

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για μετακίνηση και απομάκρυνση των δύο ακέφαλων Σφιγγών δεν ευσταθούν. Θα μετατοπιστούν μόνο ορισμένοι λίθοι του προστατευτικού τείχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση των λίθων του προστατευτικού τοίχου, που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου, γίνεται με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αρχαιολόγων στο εσωτερικό του μνημείου.

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, υπό την ξενάγηση του αρχαιολόγου Γιάννη Γραικού, ο οποίος είναι υπεύθυνος επιμελητής όλων των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στις Αιγές.Το ψηφιδωτό δάπεδο

Εν τω μεταξύ, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και μετά τη θύρα και τις παραστάδες της. Το τι κρύβει στο εσωτερικό του ο τύμβος της Αμφίπολης θα φανεί σε περίπου 20 ημέρες διαβεβαιώνουν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα ειδικοί σε θέματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής ισχυρίζονται πώς «εφόσον οι ανασκαφείς κατεβάσουν τη στάθμη στο επίπεδο του δαπέδου, τότε θα μάθουμε αν είναι συλημένος ο τάφος, όπως μαρτυρούν οι ακέφαλες Σφίγγες με τα σπασμένα φτερά». Σύμφωνα με την προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη «πιθανόν να είναι κάποιος στρατηγός, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος. Είμαστε σε πολύ καλή αρχή.Η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι, αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από έναν χρόνο από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να μην έχει καταρρεύσει η οροφή και να μη γέμισε ο χώρος με τόνους χώματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει αρκετά την είσοδό τους στον τάφο.

Το zougla.gr βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στον χώρο των ανασκαφών και πραγματοποίησε οδοιπορικό γύρω από τον τύμβο.Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Καστά έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς να καταφτάνουν από όλες τις χώρες.Παράλληλα εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν κοντά στις αρχαιολογικές ανασκαφές, προκειμένου να δουν τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη σημαντική αποκάλυψη…

Ήδη το zougla.gr έχει δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ με συνεντεύξεις διακεκριμένων αρχαιολόγων και ιστορικών για το τι μπορεί να φέρει στο φως ο τύμβος της Αμφίπολης.

Διαβάστε επίσης:Τα μυστικά του τάφου

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης - Μάριος Βελέντζας 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014, 20:08