Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται στο πολεμικό Μουσείο που διατηρεί ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Αναστάσιος Πάλλης, στην περιοχή της Βάρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Α. ΠάλληςΣήμερα το  πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, στο Ίδρυμα κατέφθασε ένα 16μελες επιτελείο της ελληνικής αστυνομίας αποτελούμενο από άντρες της κρατικής ασφάλειας, του τμήματος όπλων, της οικονομικής αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες τις οποίες συνέλεξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και έκαναν λόγο για μη νομιμότητα των πολεμικών εκθεμάτων του μουσείου.

«Ο έλεγχος γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα όπλα που βρίσκονται στο μουσείο είναι νόμιμα, δηλαδή αν είναι ανενεργά. Τα εκθέματα θα πρέπει κανονικά να είναι απενεργοποιημένα αλλιώς είναι παράνομα»Παλαιότερο πρωτοσέλιδο της zougla.gr σημείωσαν πηγές μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος του μουσείου, το οποίο θυμίζει στρατόπεδο, περιέχει καταγγελίες φωτιά οι οποίες διερευνώνται. Ένα από τα καίρια ερωτήματα είναι που βρέθηκαν τα λεφτά προκειμένου να στηθεί μια τόσο εντυπωσιακή εγκατάσταση.

Το θέμα έχει αναδείξει εντός του ελληνικού κοινοβουλίου και ο βουλευτής Αθανάσιος Νταβλούρος μέσω ερωτήσεων που έχει καταθέσει προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο φακός του zougla.gr καταγράφει την επιχείρηση στο “Μουσείο Πολέμου”

Τα «περίεργα» εκθέματα

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η «περίεργη» ιστορία των εκθεμάτων εκτείνεται χρονικά από το 1993. Τότε, με μια σειρά διαταγών του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ εγκρίθηκε η διάθεση αποστρατικοποιημένου βαρέως και μη στρατιωτικού υλικού, στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για μουσειακή χρήση.

Από τους κλάδους του ΓΕΣ και του ΓΕΝ διατέθηκαν βαρέα στρατιωτικά οχήματα και φορητός οπλισμός, ως δωρεά στο Δήμο Μεσολογγίου με σκοπό την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου, ενώ από το ΓΕΑ διατέθηκαν έξι αεροσκάφη, κατόπιν εγκρίσεως των αρμοδίων Αμερικανικών Αρχών επί δανεισμό αορίστου χρόνου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως στατικά εκθέματα στο υπό ίδρυση μουσείο.

Ωστόσο τα παραδοθέντα στρατιωτικά υλικά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, λόγω απροθυμίας από τους Δημοτικούς άρχοντες.

Τα παράδοξα ξεκίνησαν όταν στις 21 Φεβρουαρίου 2011, ο τότε δήμαρχος Μεσολογγίου, υπόγραψε με το ίδρυμα ΠΑΛΙΣ προσύμφωνα συνεργασίας, απόκτησης, αξιοποίησης και έκθεσης μουσειακού εκποιούμενου εξοπλισμού της χώρας, χωρίς όμως την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα ερωτήματα που τίθενται, σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νταβλούρου, είναι τα εξής:

– Ο τότε δήμαρχος Μεσολογγίου, όταν παρέδωσε το στρατιωτικό υλικό στο ίδρυμα ΠΑΛΙΣ, συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής;

– Ζήτησε ως όφειλε από τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων την τροποποίηση του σκοπού διάθεσης των στρατιωτικών υλικών ή τουλάχιστον ενημέρωσε για την τελική ενέργειά του;

– Γιατί δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία διάθεσης αυτών στο ίδρυμα ΠΑΛΙΣ;

– Ποιες επιτροπές συγκρότησε ο Δήμος για κάθε περίπτωση;

Ο Ρέστης, το σκάνδαλο του ΟΤΕ και η… απαγωγή

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιδρυτής του εν λόγω μουσείου, Αναστάσιος Πάλλης, απασχολεί τις Αρχές. Η πολυσχιδής του δράση και η αλματώδης κοινονικοοικονομική εξέλιξη δεν έχει περάσει απαρατήρητη από κανέναν.

Τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Πάλλης προσκολλήθηκε στο στενό περιβάλλον διαφόρων επιχειρηματιών, ενώ το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν ως πρόσωπο εμπιστοσύνης του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Ωστόσο σήμερα ο εφοπλιστής κατηγορεί τον Πάλλη για μια σειρά από απάτες που έστησε σε βάρος του αλλά και την υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μία από αυτές αφορούν και εταιρεία που συστήθηκε, η οποία θα αναλάμβανε τη φύλαξη των πλοίων του εφοπλιστή στη Σομαλία, που ως γνωστόν είναι η περιοχή στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι πειρατές.

Η σχέση τους άρχισε να κλυδωνίζεται ο Ρέστης ενημερώνεται ότι τα έξοδα φύλαξης και εξοπλισμών ήταν πολλαπλάσια αυτών της αγοράς. Ότι κοινώς κάποιος τον εξαπατούσε. Επικοινωνεί λοιπόν με τον μέτοχο της εταιρείας, Έντουαρντ Στέισι και τον καλεί στην Αθήνα προκείμενου να ενημερωθεί περαιτέρω για την υπόθεση.

Στις 27 Νοεμβρίου 2012, ο Στέισι φθάνει στην Αθήνα, περιμένοντας να συναντήσει έναν άνθρωπο του εφοπλιστή. Πριν βγει όμως από την αίθουσα αποσκευών, τον πλησιάζουν τρεις άνδρες, δεν τον αφήνουν να βγει και του δηλώνουν πως του έχουν έτοιμο εισιτήριο για την επόμενη πτήση.

Τον οδηγούν στο γκισέ για να αναχωρήσει αλλά η πτήση έχει φύγει. Τότε τον παρακολουθούν μέχρι να έρθει η ώρα για την επόμενη πτήση και τον αναγκάζουν να υπογράψει κάποια έγγραφα. Κάποια στιγμή μάλιστα, μιλάει στο τηλέφωνο με τον Πάλλη, ο οποίος τον προτρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των τριών ανδρών.

Τελικά ο Βρετανός, μετά από ώρα οδηγείται στην αίθουσα αναχωρήσεων και πλησιάζοντας την πύλη επιβίβασης, φωνάζει έναν αστυνομικό και του ζητά να τον συνοδεύσει μέχρι το σημείο που τον περίμενε ο απεσταλμένος του Ρέστη.

Στην κατάθεση που θα δώσει αργότερα στην αστυνομία, θα αναφέρει ότι οι άντρες ήταν απεσταλμένοι του Αναστάσιου Πάλλη. Όπως ισχυρίζεται, ο ένας ήταν άνθρωπος της προσωπικής ασφάλειας του Πάλλη, ο δεύτερος εμφανίστηκε ως δικηγόρος και ο τρίτος ως αστυνομικός. Η ιστορία ερευνήθηκε από τμήμα Εκβιαστών και τώρα από την εισαγγελία Αθηνών.

Το στοιχειωμένο σκάνδαλο του ΟΤΕ

Ο Αναστάσιος Πάλλης εμπλέκεται όμως και σε μία εξίσου σημαντική ποινική δικογραφία καθώς κατηγορείται για συμμετοχή στο σκάνδαλο των ροζ κλήσεων του ΟΤΕ, το οποίο παραμένει επί πέντε χρόνια στην ανάκριση.

Το θέμα είχε αναδείξει η zougla.gr με πρωτοσέλιδη ανάρτηση στις 18 Ιανουρίου 2013, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του –κατά δήλωση- εφοπλιστή ο οποίος απάντησε με αγωγή εναντίον των δημοσιογράφων και της ηλεκτρονικής εφημερίδας.

Στη πολυσέλιδη αγωγή αναφέρει μια σειρά από αιτιάσεις αλλά δεν αρνείται το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης