Πανελλαδικές: Δεν θα μετρήσει ο βαθμός του απολυτηρίου το 2020

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, 12:43
Πανελλαδικές: Δεν θα μετρήσει ο βαθμός του απολυτηρίου το 2020

Νέες διατάξεις, που αφορούν στην εκπαίδευση, κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται για διατάξεις που σχετίζονται με θέματα όπως είναι η κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης -πράσινες σχολές- στα πανεπιστήμια, η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων, η εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα μεταπτυχιακά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καταργεί τις λεγόμενες «πράσινες» σχολές, δηλαδή αυτές στις οποίες οι απόφοιτοι των λυκείων θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση χωρίς να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σχετικά με τους παλιούς αποφοίτους των λυκείων, που θα επιδιώξουν να καθίσουν και πάλι στα θρανία για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο αποφάσισε να τους δώσει δύο επιλογές: είτε να εξεταστούν με το παλιό σύστημα διεκδικώντας ειδικό ποσοστό θέσεων είτε (να εξεταστούν) με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ το 2020.

Από αυτήν τη σχολική χρονιά, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, αφού πάρουν τους βαθμούς τους, θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό, επιλέγοντας όσα Τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο. Για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου της Γ' τάξης. Κατ' εξαίρεση, το επόμενο έτος (2020-2021) ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί. Αν με τη βαθμολογία που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μια σχολές ή τμήματα, εισάγεται σε εκείνο που έχει προσδιορίσει σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των εισακτέων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση στα μέσα Απριλίου και αναμένεται να είναι μειωμένος από την προηγούμενη χρονιά.

Τι προβλέπεται για την αναγνώριση μη κρατικών πτυχίων

Καθορίζεται εκ νέου η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων και οι αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ (νέος οργανισμός αναγνώρισης πτυχίων). Παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν ενδικοφανή διοικητική προσφυγή κατά αποφάσεων του αρμοδίου για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, για την οποία απαιτείται η καταβολή υπέρ του δημοσίου παραβόλου ύψους 50 ευρώ. Καταργείται το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΣΑΕΠ. Θεσπίζεται γραπτή δοκιμασία για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας, η οποία διενεργείται σε κάθε εξεταστική περίοδο στο οικείο ΑΕΙ .

Για τη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του κάθε ΠΜΣ με απόφαση της Συνέλευσης, στο σύνολό του ή ανά κατηγορία δαπάνης.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, 12:43