Πανελλαδικές Εξετάσεις: Σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 10:41
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Το νέο τελικό σχέδιο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.  

«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 8 Απριλίου το τελικό νομοσχέδιο για τις Πανελλήνιες, τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τη νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση.   

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου.  

Αναλυτικά:   

- Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται από τρεις τέσσερις.  

- Αντίστοιχος θα είναι και ο αριθμός των επιστημονικών πεδίων.  

- Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης θα μπορούν να το επιτυγχάνουν υπό προϋποθέσεις μόνο με το απολυτήριο λυκείου και αφού έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο 9,5.

- Τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης δεν θα είναι προκαθορισμένα, αλλά θα καθορίζονται βάσει της πρώτης δήλωσης προτίμησης που θα καταθέτουν οι μαθητές τον Οκτώβριο κάθε έτους και η οποία δεν θα είναι δεσμευτική.   

- Αν αλλάξει γνώμη ο μαθητής, θα μπορεί να διαγωνιστεί στις πανελλαδικές.  

- Όσον αφορά στα υπόλοιπα τμήματα, οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία των πανελλαδικών.  

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι εισακτέοι μέσω πανελλαδικών εξετάσεων κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι συγκριτικά με τις θέσεις κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 11:25