Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει εκδοθεί, λόγω σπουδαιότητας, από το Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση στην αίτηση αναστολής για το ποσοστό των  εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  ο οποίοι έδωσαν εξετάσεις  με το  Παλαιό Σύστημα.

Το πρωί, συζητήθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο η αίτηση αναστολής που είχε υποβληθεί από υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα οι οποίοι στρέφονται κατά των αποφάσεων  της Υπουργού Παιδείας  Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσφυγή τους,  οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι ο  καθορισμός του ποσοστού αυτού,  βασίστηκε σε  διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, παραβιάζοντας τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

 Οι υποψήφιοι αναφέρουν  συγκεκριμένα ότι το   ποσοστό  9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των Αιτήσεων-Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις! Επικαλούνται μάλιστα τη νομολογία  του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία  σύμφωνα με την οποία  οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Εντός των επόμενων 24ωρων αναμένεται να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, η οποία, όπως εκτιμάται, θα πρέπει να  ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα, θα κρίνει εν πολλοίς και το χρόνο που θα γίνει η ανακοίνωση των βάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ίδια υπόθεση, έχει κατατεθεί και  αίτηση ακύρωσης η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης