Την ευκαιρία να ζήσουν και να γνωρίσουν τις διαδικασίες του κορυφαίου των διεθνών θεσμών, του ΟΗΕ, να ενημερωθούν για τη λειτουργία διεθνών Επιτροπών και για το πώς θα αναπτύξουν και θα εκφράσουν τα επιχειρήματά τους με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα πιο καίρια τρέχοντα ζητήματα, θα έχουν και φέτος οι μαθητές που θα μπουν…σε Ρόλο Διπλωμάτη.

Για 6η συνεχή χρονιά -με τη διαφορά ότι φέτος όπως και πέρσι πραγματοποιείται διαδικτυακά- μαθητές από όλα τα σχολεία καλούνται να συμμετάσχουν στην Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» γνωστή και ως ΜΡΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

Σε κάθε Επιτροπή συμμετέχουν ομάδες 18-23 μαθητών, με προεδρείο 2 έμπειρους φοιτητές που συντονίζουν τη συζήτηση και υποστηρίζουν τα παιδιά καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και του συνεδρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τρόπος συζήτησης ακολουθεί τους κανόνες των Model United Nations, σε απλοποιημένη όμως μορφή και στα ελληνικά.

Οι μαθητές, ως εμπειρογνώμονες της χώρας που εκπροσωπούν, καλούνται να παρουσιάσουν τη θέση τους και να αναπτύξουν τα επιχειρήματα τους.

Στο τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ

Οι μαθητές μπαίνουν μέσα από τη διαδικασία της προσομοίωσης σε έναν ρόλο που τους εξοικειώνει με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ, που αφορούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ευαισθητοποιούνται και προβληματίζονται μέσα από μια συνεχή αναζήτηση επιχειρημάτων και τεκμηριωμένου λόγου. Μελετούν τη διαδικασία του λόγου-αντιλόγου και καλλιεργούν τον σεβασμό και την ανεκτικότητα.

Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη, αφ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, τέως ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.

Στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση μπορούν να συμμετέχουν μαθητές όλων των τάξεων των γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας, ιδιωτικών και δημόσιων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.roh.gr.

Ως προς το πρόγραμμα διεξαγωγής, η Προσομοίωση ξεκινάει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 με την τελετή έναρξης και την πρώτη ημέρα εργασίας των Επιτροπών και ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 με την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων στους καλύτερους εμπειρογνώμονες.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τη διαδικασία των διαφόρων επιτροπών που λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ.

Η διοργάνωση υλοποιείται από το Σύλλογο “ΡΟΗ”, με σκοπό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό και έχει την έγκριση διεξαγωγής από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Social Media:

Facebook https://www.facebook.com/mathites.se.rolo.diplomati

Instagram https://www.instagram.com/mrd_thessaloniki/?hl=el @mrd_thessaloniki

LinkedIn https://www.linkedin.com/company/roi-social-coop

Website www.roh.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης