Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Ένα πρότυπο πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών στους πρόσφυγες πραγματοποιείται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και την «Οργάνωση Γη». Το πρόγραμμα «Erasmus +» δημιουργήθηκε από την Ε.Ε. με σκοπό τη γρήγορη εκμάθηση γλωσσών για φοιτητές και με την πρωτοβουλία αυτή επεκτάθηκε και για τους πρόσφυγες που διαμένουν στα camps της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr βρέθηκε στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παντελής Παντελίδης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί και έχει λάβει αρκετές άδειες για την εκμάθηση πολλών γλωσσών. Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινάμε πρώτοι αυτή την προσφορά στους συνανθρώπους μας».

Η Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου, υπεύθυνη στο Τμήμα Διεθνών Προγραμμάτων εξηγεί: «Θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό να αναλάβουμε δράση στο πρόγραμμα Erasmus Plus, για να μάθουν γλώσσες οι μετανάστες, συνδέοντας έτσι την επιστήμη με την τοπική κοινωνία και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά ώστε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία του Πειραιά.

»Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ε. που χρησιμοποιείται από τους φοιτητές των χωρών της Ένωσης για τη γρήγορη εκμάθηση ξένων γλωσσών. Μετά το πέρας του προγράμματος οι σπουδαστές λαμβάνουν πιστοποίηση, που θα τους βοηθήσει για την επανατοποθέτησή τους σε χώρες της Ευρώπης, ή για την παραμονή τους εδώ».

Η εκμάθηση της διαδικτυακής πλατφόρμας στους πρόσφυγες γίνεται από φοιτητές-εθελοντές βοηθούν στη λειτουργία της πλατφόρμας.

Η Κατερίνα Σάλτα, από την «Οργάνωση Γη», συντονίζει και βοηθάει στη λειτουργία του προγράμματος. «Οι πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τα μαθήματα και στην επόμενη χώρα που θα πάνε, ενώ εκφράζουν μεγάλο ενθουσιασμό κι έχουν έντονο ενδιαφέρον για αυτά. Κάποιοι δηλώνουν ότι ακολουθούν το όνειρό τους, να συνεχίσουν δηλαδή τις σπουδές τους σε ευρωπαϊκές χώρες».

Δείτε το ρεπορτάζ
:

Το zougla.gr συνομίλησε με πρόσφυγες που ακολουθούν το πρόγραμμα, οι οποία μας δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για τη δυνατότητα που τους δίνεται και μας περιέγραψαν τα μελλοντικά τους σχέδια…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης